torstai 22. elokuuta 2013

ompele peiton reunakaitaleen kulma.

Olen menneisyydessäni kirjoittanut ohjeen siitä, miten reunakaitaleen kulma ommellaan sen toisella kierroksella, mutta ensimmäisen kierroksen ohje näyttäisi puuttuvan blogistani (totesin postauksessani, että ohjeita on blogosfäärissä pilvin pimein, ja onkin, mutta silti). Korjaan puutteen.

Tässä siis kuvaus siitä, miten itse ompelen reunakaitaleen kulman teräväksi.

Huolehdin ensin siitä, että peiton reunat ovat suorat. Katson, että peiton nurkat ovat suorakulmaiset.

Jätän itselleni työskentelyvaraa siksi, kun yhdistän kaitaleen päät toisiinsa. (En kirjoita tästä ohjetta, sillä en usko saavani siitä ymmärrettävää.)


Käytän kahtia taitettua 6cm leveää vinokaitaletta. Valmis reunakanttaus on hyvin kapea ja jäpäkkä. Kaksinkertainen kangas on kestävämpi kuin yksinkertainen, ja vinokaitale kestää kulutusta suoraan leikattua kaitaletta paremmin.

Asetan kaitaleen risareunan peiton risareunan kanssa tasan. Ompelen kaitaleen ensin kiinni peiton nurjalle puolelle. Ompelen tavallisen paininjalkani etäisyydeltä reunasta.


Lopetan kulmakohdassa ompelemisen, kun olen (suunnilleen) paininjalan leveyden etäisyydellä, nostan paininjalan ja vedän työtä vähän itseeni päin saadakseni työskentelytilan. Lankaa ei kannata katkaista.


Taitan kaitaleen näin:


Risareuna jatkaa peiton risareunan suuntaisena. Taite muodostaa 45 asteen kulman.

Pidän äsken tekemäni taitteen entisellään ja käännän kaitaleen takaisin niin, että taite tulee peiton toisen reunan kohdalle ja kaitaleen risareuna kulkee nyt peiton toista reunaa pitkin.


Käännän työn ja siirrän paininjalan uuden reunan kohdalle. Aloitan ompelemisen siitä kohtaa, mihin edellinen ommel päättyi.


Toivon aina, ettei kulmakohtaan osuisi vinokaitaleiden yhdistyssaumoja, mutta toisinaan käy niinkin. Menetelmä on silti aina sama.

Toisella kierroksella ompelen kulman kuten tässä postauksessa olen kuvaillut.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails