konetikkaus: ympyrä ilman apuvälineitä

Tilkkutöiden konetikkaus voi olla melkein millaista tahansa. Olen laiska vaihtamaan paininjalkaa (ja vartta) vapaata konetikkausta varten, joten tikkaan esimerkiksi pussukoihin tulevat tilkkupinnat yleensä suorin tai suorahkoin ompelein.

Suoran ompeleen hauska variaatio on tällainen ympyrätikkaus:


Kvilttaaja oli loihtinut omille tilkku- ja kangaspinnoilleen täydellisiä ympyröitä koneensa harppia käyttäen. Minulla ei ole harppia, mutta intouduin silti ompelemaan ikään kuin ympyröitä.

Ohje: ympyrämäinen tikkaus koneella 


Näin voit ommella ympyrämäisen sarjan ilman harppia ja ilman vapaata konetikkausta:
  1. Etsi pinnasta sopiva aloituskohta eli keskikohta ympyröillesi. Aloituskohta kannattaa suosiolla sijoittaa selvästi sivummalle, ei keskelle. (Koska ellet sitten ommellessa saakaan ympyrää osumaan ihan keskelle, se voi häiritä silmää.) 
  2. Piirrä liidulla tai häviävällä tussilla ompeleellesi alku. Mutta älä piirräkään ympyrää, vaan spiraali. Piirrä pari ensimmäistä, pienintä kierrosta. Loput kierrokset pystyt ompelemaan tasaisiksi, kun pidät paininjalan reunan esimerkiksi edellisen ommelkierroksen kohdalla, mutta tässä alkuvaiheessa se olisi tosi vaikeaa. 
  3. Aloita tikkaaminen keskeltä. Seuraa piirtämiäsi viivoja ja kun ne päättyvät, jatka ompeleita ympäri ja ympäri. Varo venyttämästä tilkkupintaasi. 
  4. Jossain vaiheessa ompeleet saavuttavat tilkkupintasi reunan. Katkaise langat ja aloita uusi kerros. Toista, kunnes pinta on täynnä sisäkkäisiltä näyttäviä ympyröitä (oikeasti pinnassa on spiraali) tai kun spiraali on haluamasi kokoinen. 
  5. Ihaile tikkauksiasi.

Spiraalikuviossa on muutama hyvä puoli:
  • Spiraali näyttää silmään samalta kuin joukko sisäkkäisiä ympyröitä, mutta joudut päättelemään vain 1-2 langanpäätä.
  • Yhtenäinen ommel on nopeampi ja vaivattomampi tehdä kuin erilliset ympyrät.
  • Kuvio näyttää vaikeammalta kuin on. (Tämä on aina hyvä juttu!)
  • Tikkauskuvio antaa tilkkupinnalle jännittävämmän ilmeen kuin suorat tai aaltoilevat tikkaukset, etkä silti joudu tekemään vapaata konetikkausta.

Kommentit

Kvilttaaja sanoi…
Loistava keksintö. Tikkaus näyttää ympyröiltä. En vieläkään käsitä, miten jalan vaihto koneeseesi voi olla niin vaikeaa, että suunnittelet työsi sen mukaan. Omaani vaihto kestää noin 2 sekuntia: vipu alas, jalka putoaa pois, uusi jalka sujautetaan pidikkeeseen ja vipu ylös. Ja sitten ompelemaan. Tärkeintä on kuitenkin ompelun onnistunut lopputulos, joka näyttää erittäin hyvältä työssäsi.
*VEKKI* sanoi…
Kyllä tässä ihan kateellisena katselen näitä tikkaus-hommeleita. Se on ollut minulle ihan täyttä kysymysmerkkiä, mutta kiitos kun valaisit edes hieman näitä saloja.
Ehkä olis alettava opettelemaan tosissaan.
Tiinatei sanoi…
Kiitos taas ohjeesta. Ihmettelen vain, milloin oikein ehtisin kaikkea kokeilla?
Irma sanoi…
Olet oikeassa, tuo tikkaus näyttää hyvältä:) ja kuulostaakin helpohkolta?:)
Marle sanoi…
Oikein hienot "ympyrät" tuolleen tulee. Ei niitä heti huijaukseksi huomaa. Ja mikä parasta, noita pääteltäviä on niin vähän!
Iia Katariina. sanoi…
Blogissani on sinulle tunnustus.
Päivityksiä sanoi…
Oh yes, just mietinkin että miten tämä onnistuisi helpoiten, kiitos muistutuksesta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.