tilkkutyöpaljastus.

Tänään on vihdoinkin aika näyttää kuva valmiista tilkkutyöstä, jonka aihetta lähditte sankoin joukoin arvuuttelemaan, apunanne vain tämä mitätön vihje:


No, Mies pitää kitaroista ja kitaroinnista, joten tein hänelle syntymäpäivälahjaksi kitaran, siis tilkkutyönä – enkä mitä tahansa kitaraa, vaan suomalaisen Kari Niemisen käsityönä valmistaman Versoul Henry Gold Leaf Custom –kitaran.


Pyysin ja sain Kari Niemiseltä luvan käyttää hänen Versoul-nettisivuiltaan löytämääni kuvaa tilkkutyön mallina, joten tekijänoikeudetkin ovat kunnossa.

Töölön Tilkkupajan Soile otti viime viikolla eli viime tingassa ennen syntymäpäiviä valmistuneen kitaratyöni Longarm-tikattavaksi pika-aikataulussa. Soile myös löysi tähän työhön täydellisesti sopivan tikkauskuvion, jossa on nuotteja ja nuottiavaimia.

Ohje: Näin voit toteuttaa pikselikuvan tilkkutyönä

1.  Tee ensin haluamastasi aiheesta pikselöity mallikuva. Tiedän kolme tapaa toteuttaa pikselikuva:
  • Adobe PhotoShopin Pixelate-toiminto (helpoin, mutta vaatii kalliin ohjelmiston)
  • Miltei millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla ensin tehty kuvan pienennös ja sen jälkeen kuvan katsominen (View) suurennettuna, josta Screen Capture –toiminnolla saa pikselikuvion talteen (monimutkaisehko, mutta ei vaadi erikoisohjelmia)
  • Victoria and Albert Museumin verkkosivuston Patchwork Pattern Maker -sovellus (helppokäyttöinen, mutta kuvan koko on rajoitettu).
En paneudu pikselöintimenetelmiin tässä postauksessa. Ehkä myöhemmin, jos esimerkiksi kommenteista päättelen, että lukijat ovat kiinnostuneita.


2.  Tulosta mallikuva paperille.

3.  Tutki mallikuvan värimaailmaa ja leikkaa kuvaan sopivan värisiä 5cm x 5cm tilkkuja. Omassa kuvassani näytti olevan pelkkiä ruskeita sävyjä sekä mustaa. Työn edetessä huomasin, että kuvassa esiintyi myös melko vaalea sininen. Leikkasin paloja noin 20 eri sävyisestä ruskeasta kankaasta ja pidin ne koko ajan järjestyksessä tummimmasta vaaleimpaan.


Tosi hyvä ergonomia!

4.  Kun käsillä on riittävä valikoima tilkkuja (ei välttämättä riittävä määrä, mutta riittävästi eri värisiä, kuvaan sopivia tilkkuja), aloita kokoaminen.

5.  Merkkaa mallikuvioosi kynällä 3x3 pikselineliön kokoinen alue. Tarkastele merkitsemääsi neliötä ja etsi esiin yhdeksän tilkkua, jotka yhdessä muodostavat väreiltään samanlaisen neliön.

6.  Ompele yhdeksän tilkun blokki. Tarkista vielä, että blokki valmiina näyttää samalta kuin mallikuvioon merkitsemäsi neliö.

7.  Kirjoita pienelle paperilapulle blokin numero, tässä tapauksessa 1 ja kiinnitä lappu nuppineulalla blokin keskimmäiseen tilkkuun.

8.  Kirjoita samalla mallikuvioon merkitsemääsi neliöön sama numero, tässä tapauksessa siis 1.


Kuvassa kaksi numeroimaani blokkia.

Jos merkitset jokaisen blokin ja mallikuvioneliön näin, blokkeja ei tarvitse pitää erityisessä järjestyksessä blokkien ompelun aikana.

3x3-blokkeja ei ole pakko koota järjestyksessä, vaan voit aloittaa mistä tahansa mallikuvion kohdasta. Kannattaa ehkä aloittaa helpoimmalta näyttävästä kohdasta – vaikka sellaisesta, missä näyttäisi olevan vain yhtä väriä, tai missä on kahta selvästi toisistaan erottuvaa väriä.

9.  Ompele mallikuviosi mukaisia 3x3-blokkeja, kunnes koko kuvio on koossa.

10.  Silitä blokit.

11. Valitse mallikuviostasi yksi rivi ja yhdistä rivissä esiintyvät blokit oikeaan järjestykseen pötköksi.

12.  Toista, kunnes kaikki rivit ovat koossa. Nyt voit halutessasi järjestää rivit oikeaan järjestykseen ja todeta, että tilkkutyösi näyttää tosiaankin esittävän valitsemaasi kuvaa – kunhan työtä tarkastelee riittävältä etäisyydeltä.


Olin tässä vaiheessa aika huojentunut huomatessani, että tekeillä oleva pikselikuva tosiaan näytti Versoul Henry Gold Leaf Custom –kitaralta!

Omassa mallikuviossani kitara oli pikselöitynä ja sen taustalla oli mustaa, joten vaivojani säästääkseni en koonnut mustaa tausta-aluetta samoista 5cm x 5cm tilkuista, vaan isommista paloista.


13.  Kun kuvio on valmis, tasoita työn reunat:


14.  Kuvio todennäköisesti paranee, kun ompelet työhön vielä kehyksen:


15. Tikkaus kruunaa tilkkutyön:


16.  Tilkkutyön taustapuolelle kiinnitetään nimilappu:


17.  Tikkauksen jälkeen tasoita työn reunat ja kanttaa se.

En ole vielä kantannut omaani, vaan ojensin lahjan Miehelle tämän verran keskeneräisenä. Ompelin kitaratyön kokonaan häneltä salaa, enkä uskaltanut ruveta kanttaustöihin, ettei hän olisi nähnyt melkein valmista työtä. Enkä oikein ehtinytkään sitä kantata!

Tikkauksia vielä

Tikkasin lintutilkkujen ympärille kehittämäni tilkkupinnan laiskasti, aaltoilevin tikkausviivoin taas kerran. Lisäsin mielikuvituksellisuuden astetta ja toteutin kaksoistikkauksen:


Tikkaukset vielä lähempää:


Pussukka on enää ompelemistaan vailla valmis!

Kommentit

Tiinatei sanoi…
Aivan uskomaton juttu! Alaleuka on rinnuksilla ja suusta kuuluu vain ällistyneitä inahduksi. En olisi ikinä arvannut, mikä oli tulossa. Lopputulos on ... ei ole enää sanoja, kaikki superlatiivit tuntuvat mitättömille! Onnittelut tekijälle että lahjan saajalle!
Anonyymi sanoi…
Onpa mainiota, että perheen tilkku- ja kitaraharrastukset voi noin hienosti yhdistää! Upea työ ja omaperäinen idea, ja vielä upea lopputulos (laatutikkauksesta puhumattakaan) onnittelut toiselta kitaristilta!
-Lauri.
Lea P sanoi…
Hieno, upea ja onnea saajalle.
Kun Elvistä arvuuttelin niin ajattelin myös kitaroita, ois pitänyt sekin pistää näkyville.
Olet kyllä tilkkuilijoiden tilkkuilija.
Kvilttaaja sanoi…
Kerrassan upea työ. Uusi aluevaltaus sinulta ja kuitenkin niin oman tyylisesi. Jatka ihmeessä tuolla linjalla. Onnea lahjan saajalle!
Tilkku & Tilkku sanoi…
Vihjeestä en olisi arvannut millään, että olet alkanut soittimentekijäksi. Hieno työ! Saaja on varmasti tyytyväinen.
Eija sanoi…
Todella upea lahja. Hieno ja varmaan Miehesi arvostaa sitä. Kiitos myös ohjevinkeistä.
Soile Kivinen sanoi…
Kitara näyttää paremmalta kuin alkuperäinen !

Johanna sanoi…
No huhhuh, onpa kerrassaan upea työ! Kaikki niin viimeisen päälle ajateltu, tikkausta myöten. Ja taatusti saajalleen mieluinen :o)
AIVAN LOISTAVA TYÖ. Onnea molemmille!
Marle sanoi…
Wau, ihan mielettömän upea työ! Varmasti oli miehesi innoissaan ja ihmeissäänkin.
Anonyymi sanoi…
Hienoa! Työprosessinkuvaus myös mielenkiintoinen! Onnea Pasille! Parhain terveisin Kari Nieminen Versoul

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.