lasinalusia tilkuista.

Tilkkutyöt tänä viikonloppuna ovat keskittyneet lasinalusiin. Esimerkiksi tällainen neljän kappaleen setti on syntynyt:


Ehkä joku lukijoista haluaisi itsekin ommella tällaisia. Se on helppoa.

Ohje: Ompele lasinaluset tilkuista

Kangasta
  • 10cm x 10cm kangasneliöitä
  • 4cm leveää kaitaletta noin 60cm pätkä (tai vastaava määrä kaitaleita, jos teet reunat useammasta eri kankaasta)
  • 15cm x 15cm kangasneliöitä taustapuolelle
Silittämällä kiinnitettävää liimavanua
  • 12,5cm x 12,5cm neliöitä
Ompelu- ja tikkauslankaa.


1.  Ompele 10cm x 10cm keskineliön ympärille kaitaleet. Ensin yhdelle sivulle, sitten seuraavalle jne kuten hirsimökkiblokissa. Katso, että kappale pysyy koko ajan suorakulmaisena.

2.  Silitä valmis kappale. Se on jonkin verran isompi kuin 15cm x 15cm taustakangasneliö. Ei haittaa.

3.  Aseta taustakangasneliö lasinalustablokin päälle, oikea puoli oikeaa vasten. Asettele neliö niin keskelle blokkia ja niin suoraan kuin pystyt silmämääräisesti asettelemaan. Kiinnitä nuppineuloilla kulmista.

4.  Ompele 15cm x 15cm neliön ympäri (jätä yhdelle reunalle kääntöaukko). Ompelen itse sauman tavallisella painijalalla, paininjalan reuna kankaan reunan kanssa tasan.

Vinkki: Katso, millä blokin sivulla ei ole saumaa ja aloita ompeleesi siltä sivulta, vähän matkan päästä kulmasta. Kääntöaukon sulkeminen on helpompaa, kun riesanasi ei ole saumaa.

Tässä vaiheessa taustaneliön saumanvarat ovat kapeammat kuin lasinalusblokissa. Jos tykkäät täydellisen siististä, voit tasoittaa kappaleet saman kokoisiksi. Ei ole pakko.

5.  Leikkaa saumanvaroista neliön kulmat pois, mutta älä leikkaa saumaan asti! Ellet ole kaventanut isompia saumanvaroja, voit viistää kulmien lähellä olevia liitossaumakohtia vähän kapeammiksi.

6.  Silitä liimavanu taustakappaleeseen, keskelle äsken ompelemaasi neliötä.

7.  Käännä kappale, sisällä ollut puoli ulospäin.


8.  Kappaleen kulmat kannattaa tyrkkiä teräviksi. Kiinalaisesta ravintolasta saadut puiset syömäpuikot ovat tässä tehtävässä oivalliset (tai yksi niistä riittää kerrallaan). Samalla voit vetää puikon kärkeä pitkin ommelsaumaa niin, että reunoista tulee terävät.

9.  Taita kääntöaukon kohdalla olevat saumanvarat siististi sisään ja kiinnitä nuppineuloilla.

Valitse alalangaksi taustakappaleen väreihin sopiva lanka ja ylälangaksi esimerkiksi metallilanka. Itselläni on kullanväristä Madeira Metallic –lankaa, joka sopii erityisesti jouluisiin lasinalusiin.

10.  Ompele ensin lasinalusen ympäri ommelkierros hyvin läheltä reunaa. Kääntöaukko sulkeutuu samalla. Tikkaa toinen kierros esimerkiksi keskineliöön, paininjalan päähän keskineliön saumasta.

11.  Päättele langat. Lasinalunen on valmis.

Yhden lasinalusen tekemiseen menee yllättävän pitkä aika, koska työvaiheita on monta (vaikka alusen ompeleminen on helppoa). Alusia kannattaakin tehdä vähintään neljä kerrallaan – sarjatyönä tekeminen on tehokkaampaa.


Nyt en ole nimennyt näitä settejä erikseen, koska en ole koonnut näistä valmiita niin ja niin monen kappaleen paketteja.

Valmiiden lasinalusten pino eilen:


Ehdin noutaa Tilkkutarhan lähettämän liimavanutilaukseni eilen "postista" eli lähistön R-kioskista, joten tänään sain valmiiksi vielä kuusi lasinalusta lisää. Pino näytti tänään siis tältä:


Nyt vain glögiä keittelemään ja lasinalunen mukin alle. Arvatkaa, montako tällaista lasinalusta minulla on itselläni käytössä?

Kommentit

Tiinatei sanoi…
Kiitos ohjeesta! Olen noita alusia katsellut blogeissa, mutta nyt pääsen itse kokeilemaan valmiilla ohjeella.
Tilkku & Tilkku sanoi…
Arvelen, että sulla on noin 30 lasinalusta. Kauniita ovat! Mistä olet hankkinut tuota viehkoa kissakangasta.
Pintse sanoi…
Ihania! Mä veikkaan, että sulla ei oo yhtään tuollaisia käytössä (josko tässä olisi "suutarin lapsella ei ole kenkiä -logiikka").. :D
Soile Kivinen sanoi…
Kyllä olet kasan saanut valmiiksi! Kiitos ohjeesta.

Tilkunviilaaja sanoi…
Pintse oli oikeassa, yhtään itse tekemääni lasinalusta minulla ei ole! Ei joulu- eikä muita kuvioita. Ehkä tästä pinosta jää minullekin...

Kissakankaat olen hankkinut kauan aikaa sitten. Olisinko ostanut ne jo lopetetusta Pala-Pajasta Helsingistä. Ostin aikamoisen valikoiman joulukankaita myös Humppilan Tilkkutexistä. Voivat olla sieltäkin.
*VEKKI* sanoi…
Tosi kivoja alustoja. Näitähän voisi vaikka tehdä myyjäisiinkin.
Anonyymi sanoi…
Kiitos ohjeesta, pakko heti kokeilla, nuo sinun ovat niin hykerryttävän ihania!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.