plussan tekovaiheet.

Olen nyt tehtaillut plus-kuvioisia tilkkublokkeja ja samalla kehittänyt itselleni kivasti sopivan ompeluprosessin.

Asettelen ensin tilkkublokin osat siihen järjestykseen, missä haluan niiden olevan valmiissakin blokissa. Esimerkkiini asettelin nuottikuvioita blokin alareunaan, koska huomasin aiemmin niiden muistuttavan etäisesti korsia.


(Hienosti silitetyt palat minulla tässä.)

Ompelen ensin ylimmät pienet palat yhteen, sitten keskirivin pidemmän palan pieneen palaan ja sen jälkeen alimmat pienet palat. Jätän muut kappaleet paikoilleen.

Otan juuri ompelemani pienen kaksoispalan ja ompelen oikeanpuoleisen ison neliön sen pitkälle sivulle niin, että tumma neliö ja iso neliö ovat tasan (iso neliö on pari milliä pidempi kuin kaksoispala). Sitten ompelen keskipalan toiseen päähän pienen neliön ja lopuksi alempaan kaksoispalaan oikeanpuoleisen ison neliön.

Vielä yksi kierros. Ompelen ylimmän neliön kiinni ylempään palaan ja alemman kiinni alempaan. Minulla on plussan kolme kerrosta koottuna.

Käyn silittämässä palat. Silitän saumat yhdessä palassa aina samaan suuntaan, mutta muuten en tarkkaile saumojen kääntämissuuntia.

Näiden viimeisten plussien ompelun aikana kehitin vielä yhden kikan. Kun nämä palat ovat silityslaudalla, silitän samalla niihin kohdistusmerkit. Etsin plussapalan keskikohdat joka kappaleesta. Taitan ylä- ja alakerroksen neliön saumat vastakkain niin, että saumanvarat jäävät sisäpuolelle. Silitän taitteen pienesti näkyviin. Sitten taitan keskikerroksen kahtia niin, että saumanvarat jäävät ulkopuolelle.


Kikka kuutoseni tarkoittaa sitä, että pystyn kohdistamaan plus-kuvion keskikohdat kohdakkain. Taitteet sattuvat toistensa lomaan melkein itsestään.


Kohdistan keskikohdat, sillä plussan keskipala ei taaskaan ole aivan samanmittainen kuin ylempi ja alempi pala. Jos asettaisin reunat kohdakkain, plussasta ei tulisi symmetrinen.

Ompelin tänään plussia tällä menetelmällä ja yhdestä plussasta tein huvikseni erivärisen kuin muut. Käytin siihen herkkää, Tallinnan Karnaluksista kesämatkalla ostamaani lintukangasta.


Huomasin myös, että kokeilun vuoksi ompelemani plussa sopii väritykseltään näiden muiden joukkoon. Tällä erää tarvitsee siis ommella yksi plussa vähemmän kuin muuten tarvitsisi. Jeiii!


Mattovirkkausprojektiini liittyen vielä - satuin tänään blogini aiemmalle sivulle ja huomasin, että minulla tosiaan on (tai on ollut) kaitalepussi. Siitä on kuvakin, katso vaikka tästä postauksestani!

Kommentit

Unknown sanoi…
Hyvä idea silittää kohdistuksiin apuviivat!! Kaitalepussin väri selvillä, ehkä se nyt löytyy ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.