helppo vai monimutkainen tilkkublokki?

Eilen osallistuin Helsingin tilkkukilta Syyringin ompelukurssille tai –päivään. Jäsenemme Ritva oli lupautunut ohjaamaan meidät ompelemaan mielenkiintoisia tilkkublokkeja, jollaisista hän itse on koonnut monta upeaa peitettä.

Kaikilla oli kotitehtävää ennen kurssia. Meidän piti leikata 9” x 9” (noin 23cm x 23cm) neliöitä sekä vaaleista että tummista tai keskitummista kankaista. Ohjeelliseksi lukumääräksi annettiin 24 kpl kumpaakin. Kirjoitin ohjeen muistiin kaksi kertaa ja silti leikkasin kumpaakin 9 kpl. No, neliöt kyllä riittivät hyvin – en saanut edes yhdeksää valmistetuksi.

Suunnilleen näin monta blokkia ompelin:


Blokki on jännittävä, enkä varmaan rupeaisi ompelemaan tällaisia millään muulla tekniikalla kuin näin. Tuntuu mahdottomalta, että pystyisin suunnittelemaan saati tarkasti ompelemaan kolmio-nelöitä niin, että yhden ison reunoille sopisi tasan 2 + 3 pienempää kolmio-neliötä.

En ole ihan varma, onko tämä helppo vai monimutkainen tilkkublokki. Tavallaan helppo! Kangasneliöt asetetaan oikea puoli oikeaa vasten, piirretään kolme viivaa ja ommellaan viivojen mukaan saumanvaran päästä. Kapeaan soiroon merkkaillaan suorakulmaiset kolmiot, joiden sivu on 2,5 tuumaa. (Nyt oli pakko minunkin tarttua tuumamittaan.)


Neliöpaloista saa sitten leikatuksi kaksi isoa kolmio-neliötä ja kymmenen pientä kolmio-neliötä. Yhden ison ja viisi pientä kolmio-neliötä sopivasti ryhmittelemällä syntyy blokki, jota voi edelleen yhdistellä näin hauskaksi pinnaksi!


Värivalintani olivat aika psykedeeliset. Tai ehkä blokit näyttävät huutavan, koska vaaleat ovat niin peräti vaaleita. Tähänastinen blokkikokoelma ei siis ole kauniin harmonista nähnytkään, mutta ompelen lisää blokkeja ja teen parhaani pysytelläkseni sini-ruskeassa maailmassa. Lopputulos lienee, ellei kaunis ja ihana, niin ainakin mielenkiintoinen ja värikäs.

Leikkasin neliöitä ja huomasin tuottavani lisää jäännöspaloja. Jouduin nimittäin leikkaamaan neliöni varastokankaista, koska jäännöspalani ovat liian pieniä. Kovin monesta ei pysty leikkaamaan 23cm x 23cm neliöitä! Puhuttelin itseäni ja korostin jäännöspalojen käyttämisen järkevyyttä ja uusien jäännöspalojen synnyttämisen pöllöyttä.

Hyvä on, hyvä on:


Ehkä kokoan seuraavaksi puna-pinkin pussukan. HUOM! Jäännöspaloista!

Kommentit

Kvilttaaja sanoi…
Olin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka matka oli hankala. Samaan lopputulokseen pääsisi näppärämminkin ja säästäen kangasta. Tykkään kuitenkin tuosta tumma vaalea efektistä. Ruoka oli erittäin hyvää, kiitos onnistuneesta valinnasta.
Marle sanoi…
Mitä enemmän noita blokkeja on, sitä paremmannäköiseksi pinta tulee. Ihana Kissankieli-pussukka. Minun ruskeapintainen juttu on tietenkin koira-aiheinen, mutta se saa nyt odottaa loppusilausta toistaiseksi.
Helena sanoi…
Hei,

kiva blokki!

Montako tuumaa on keskiapuviivan ja toisten viivojen välillä tai lyhyiden apuviivojen etäisyys nurkasta? Yritin kokeilla blokin ompelua, mutta pienet reunapalat jäivät minulla liian pieniksi :-(( tuli patalaput :-)
t. Helena
Tilkunviilaaja sanoi…
Keskiapuviivan ja seuraavan viivan välinen etäisyys on 2 1/4 tuumaa. Saumanvaran etäisyydeltä ompelet kummaltakin puolelta. Pienten neliöiden sivu on sitten 2 1/2 tuumaa niin kuin taisin mainita. Isointa neliötä täytyy tasoittaa pienemmäksi, minä tein sen vasta kun olin ommellut kaksi pienempää siihen kiinni ja toisen tasauksen tein kun olin ommellut kolme neliötä kiinni.
*VEKKI* sanoi…
Tämäkin on niin kiva malli, että tekis mieli opetella. Kaunis kangasvalintakin.
Satu sanoi…
Mielenkiintoinen blokki... pitänee kokeilla, jospa onnistuisi;o) Kiitos ohjeesta!
Tilkkureppu sanoi…
Hienon näköistä, ja mielenkiintoinen blokki, kivasti nuo vaaleat kankaat ikäänkuin nousevat ja varmasti kun näitä on paljon, niin tulee upeaa tilkkupintaa.
Kangastuksia sanoi…
Vaikuttaa kiinnostavalta blokilta. Mikä sen nimi on?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.