kankaista ja viivaimista.

Mainitsin viime postauksessani kangasvarastossani vallitsevasta neutraalien kankaiden puutteesta ja arvelin lähteväni kohta kangaskaupoille. Sittemmin olen käynyt läpi varastojani. Neutraaleja, yksivärisiä ja erityisesti tummia kankaita minulla ei tosiaankaan juuri ole, mutta yleensä ottaen omistan valtavan määrän kangasta, joten päätin toistaiseksi tulla toimeen sillä, mitä minulla on.

Päätin lähteä kehittämään blokkikokeiluani numero 1 ja ajattelin tehdä työhön punaiset keskineliöt:


Leikkasinkin jo muutamia neliöitä, mutta nyt täytyy ehkä sittenkin ruveta tekemään toista työtä (keksimistäni helpoista tilkkublokeista).

Niin, ja kun olin päättänyt tulla toimeen niillä kankaillani, joita minulla jo on, menin käymään Itiksen Eurokankaassa ja poimin käsityöpuuvillalaarista mukaani tumman, neutraalin värisen kangaspalan. (Kyllä maksoin sen myös.) Hohhoijaa minun päätöksiäni.

Merkillinen viivaimeni 


Vanha viivaimeni kului pyöreäreunaiseksi ja lähti halkeamaan, ja hankin sille korvaajan. Uusi viivain on teräväreunainen ja aiempaa pidempi, mutta siinä on inhottavia puutteita. Jos vain muistaisin valmistajan, lähettäisin heille tiukkasanaista, korjaavaa palautetta! Ei. Lähettäisin viivaimen heille takaisin, koska se on lähes käyttökelvoton.  

Vinkki: Älä osta viivainta, joka on tällainen kuin minulla!
  • Viivain on liukas eikä sen mukana tullut karhennustarroja. Sitä on käytännössä mahdoton pitää paikallaan, jos käden otetta täytyy muuttaa kesken leikkuusiipaisun. 
  • Senttinumerot ovat kärpäsen kakan kokoiset. Liki- ja ikänäköinen henkilö, esimerkiksi minä, on vaikeuksissa kun numeroita ei näe kaukaa eikä niitä tahdo nähdä läheltäkään. 
  • Senttinumerot on kirjattu vain reunoihin. Asettelen viivaimen kuitenkin yleensä ensin keskikohdastaan. Aina saan laskea, missä kohtaa mikin senttiluku onkaan. Täysin epäkäytännöllistä! 
  • Viimeiseksi käsittämättömin, järjetön asia. Viivaimen toisessa reunassa senttinumeroinnilta näyttävät lukemat alkavat tietysti ykkösestä jne, mutta ykkönen on kahden sentin päässä viivaimen reunasta: 


MIKSI? Arvatkaa vain, huomasinko tämän sen jälkeen, kun olin leikannut useita väärän levyisiä kaitaleita? Kyllä ihmettelin, miksi osa leikkaamistani viiden sentin levyisistä kaitaleista olikin 6cm leveitä.

Onneksi viivain on muuten hyvä eli teräväreunainen ja sen mittaviivat ovat ohuet. Muuten sen käytettävyys on lähellä nollaa. Se on AIVAN TYPERÄ.

Jotain aivan muuta 


Olen tuohduksissani mietittyäni typerää viivaintani, mutta seuraavat kuvat rauhoittavat mieltä.

Kissan mielestä housuni näyttävät paremmilta, jos niissä on koristeena runsaasti kissankarvoja. Ainakin näin luulen, koskapa se prässäilee ja koristelee housuja housukorissani:


Loppiainen tuli ja meni, mutta olkkarissa on edelleen kaunis, joulukuvioinen tilkkupeite nojatuolin päällä. Kissa pitää myös tästä paikasta. Osuuhan tähän kohdevalo vallan sopivasti!


Peiton on tehnyt kalifornialainen ystäväni Janell.

Kommentit

morso sanoi…
Hei, minulla on myös luistava viivain vailla karhennus- tai silikoninappuloita. Ratkaisin ongelman ostamalla nukkapintaisia pieniä tarooja ja liimailin niitä tyhjiin viivaimen ruutuihin. Ei mennyt kokon investointi hukkaan. ;) Tuo 2 cm levä aloitussentti on kyllä vaarallinen!
Kvilttaaja sanoi…
Viallisen tuotteen voi palauttaa sen myyneeseen liikkeeseen. Liike sitten hoitaa tukkurin ja tukkuri valmistajan kanssa. Mun viivaimet ovat liukkaita ja laitoin liukuesteet päihin, mutta todellisuudessa niitä tarvittaisiin keskellä. Muuten olen tyytyväinen viivainten selkeisiin merkintöihin. On siis tuuma- ja senttiviivain erikseen. Leikkuualustassani on myös tuuma- ja senttipuoli.
Irma sanoi…
Juu, on noissa viivaimissa eroja. Aikoinaan ensimmäinen viivainostokseni oli todella hyvä, pysyi hyvin paikoillaan ja oli hyvä leikata.....mutta ajan kanssa leikkuri (siis leikkuri) leikkasi pikkuhiljaa reunasta palaa pois joten sillä ei saanut enää leikattua suoraa. Ostin uuden samanlaisen, hyvän, kunnes siinä kävi ajan kanssa samoin. Ostin taas uuden. Enää en löytänyt samanlaista enkä yhtä hyvää:( Opettelen kuitenkin tekemään yhteistyötä tämänkin kanssa:)
*VEKKI* sanoi…
Näin tuoreena tilkkuilijana en tiennytkään noista viivaimista, mutta totta kertomasi on minunkin kokemuksesta. Hintahaitarikin tuntuu olevan melkoinen ja varmaan tässäkin suhteessa laatuun.
Tilkkureppu sanoi…
Hyvä tietää!
Tuo 2 cm aloitus on kyllä iso moka valmistajalta! Kannattaisi palauttaa ja reklamoida.
Mulla on kanssa sellainen pieniviivotin, jossa ei ole noita karhenteita, mutta en käytä sitä kovinkaan paljon, tykkään isommasta, mutta se pitäisi kanssa uusia, ehkä tilkkupäivillä!
Satu sanoi…
Hei, jos tuo viivain on sama kuin minulla, niin se on Fiskarsin ja vallan raivostuttava typerine merkintöineen. Itse en juurikaan käytä sitä... tai niitä (jonkun tilkkutarvikepaketin mukana sain niitä peräti kolme). Mielestäni parhaimmat viivaimet on Creative Gridsillä, non-slip ruler, saatavissa joko sentti- tai tuumamitoituksella. Olen tilannut niitä Ruotsista Lapp-Elisalta.
Johanna sanoi…
Jep, Fiskarsia on, mulla on samanlainen. Kyse on typerästä suunnittelusta, ei varsinaisesti valmistusvirheistä.Mukana tuli jonkinlaiset "nappulat" mutta ne ovat erittäin liukaat nekin.
Omituinen lukumerkintä lienee tarkoitettu saumanvarojen huomioimiseen jollakin "nerokkaalla" tavalla.
Kangastuksia sanoi…
Joissakin viivaimissa on merkitty valmiiksi saumanvarat. Jos siis tarvitset blokkiisi 5 cm leveitä kangassuikaleita, leikkaat viivaimen avulla 5 cm + saumanvarat = hieman yli 6 cm:n suikaleet.

Olisikohan sinun viivaimessasi näin? Kuvassasi viivaimen saumanvara-osuus on merkitty näkyvästi eri värillä, mikä helpottaa muistamaan saumavarat.

Minun viivaimissani saumanvarojen osuus ei näy näin selkeästi, mutta pidän ominaisuutta erinomaisena. En nimittäin ole varmaankaan ainut tilkkuilija, joka toisinaan unohtaa laskea erikseen saumanvarojen osuuden.Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.