improvisoi tilkuista.

Melkein kaikkein hauskinta tilkkutyötä on ommella pieniä, sattumalta käteen osuvia tilkkuja yhteen ja jatkaa, kunnes kooste on tarpeeksi suuri pussukkapinnaksi. Ehkä siksi pussukoita valmistuukin niin paljon! 

Kerron nyt, miten ompelin improvisoituja pintoja pienistä tilkuista, jotka olivat vain sattuneet jäämään ompelupöydälle.

Ensiksi otin käteen yhden tilkun ja etsin sille joko saman värisen tai väriin sopivan parin, jonka jokin mitta sopi mahdollisimman hyvin ensimmäisen tilkun johonkin reunaan. Kuvassa näkyy näitä pareja (ja muutama vähän kehittyneempikin sarja) odottamassa, että ompelisin saumat.
Tasoitin tilkkuparien saumanvarat ja painelin sormella saumat sileiksi. Etsin pareille vastaavia pareja ja ompelin yhteen. Jatkoin näin – tai otin lisää tilkkuja ompelupöydän kasasta pinosta, kunnes saumoja oli sen verran, että oli syytä silittää palat siisteiksi.
Silitetyt palat olivat jo sen kokoisia, että niistä alkoi voida visioida pussukkapintoja, tässä:
Ensimmäinen pussukan kokoinen pinta valmis:
Taisin löytää jostain piiloistani puolivalmiita pikkublokkeja, joiden värit tuntuivat sopivilta äsken valmistuneeseen pintaan. Niistä syntyisi helposti ja nopeasti oikean kokoinen pinta.
Aivan oikein! Pinnat komppaavat toisiaan oikein hyvin! Ennen tikkaamista…
…ja tikkaamisen jälkeen.
Ta-daa! Sattumanvaraisista paloista kehittyi järkevä pussukkapintapari.

Mitähän muuta sain aikaiseksi? No, ompelupöydällä tai sen lähettyvillä oli myös muutama tilkkukolmio, jotka säästin tasoitettuani tilkkupinnan, josta sitten ompelin Naapurisopu-tilkkupeiton. Tässä mallailen, millä tilkuilla voisin jatkaa kolmiopaloja:
Niiden seuraan löytyi kuitenkin vielä kiinnostavampi pala, jonka olin ommellut kokoon paljon pienemmistä tilkuista.
Mukana on myös Ohituskaista-tilkkupeiton blokkeja varten ompelemani tilkkupötkö. Tein niitä enemmän kuin lopulta tarvitsin blokkeihin.

Vielä löytyi paloja, jotka halusivat isona tulla tilkkupussukaksi. Yhdistelin niihin nyt kuittiompeluna toteuttamiani kaitaleita.
Jos tikkaamattomat tilkkupinnat näyttävät kivoilta, niin vielä mukavamman näköisiä niistä tulee tikattuina:
Päädyin siis tekemään ylimääräisiä tilkkupötköjä Ohituskaista-peittoon, mutta sen lisäksi ompelin aika monta ylimääräistä blokkiakin! Yhdistin näistä ylimääräisistä kaksi ja kaksi ja jatkoin kuittiompelu- ja muilla paloilla.
Näistä pinnoista ei tullut aivan yhtä viehättäviä kuin edellisistä, mutta ehkä aika kaupitsee tämänkin tavaran, ja pussukka-aihiosta tulee vetoketjupussukka, jonka joku ottaa hyötykäyttöön:
Kas siinä! Joutavan oloisista ja epämääräisistä tilkkukasoista on kehittymässä ainakin kolme, ellei neljä uutta pussukkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.