perjantai 6. helmikuuta 2015

näin ompelen tilkkublokin.

Olen pystynyt pitäytymään melkein pelkissä sinisissä tilkuissa, kun olen ommellut neliömäisiä tilkkublokkeja jäännöspaloistani. Harvinaista minulle! Mukaan hiipii yleensä muita värejä, vaikka kuinka estelisin.


Tilkkublokki tuntuu olevan muidenkin mielestä sopiva jäännöstilkkujen hävittämiseen, joten kerron nyt, miten itse ompelen tämän neliömäisen tilkkublokin:

Ensin täytyy leikata valtava määrä 5cm x 9cm kokoisia paloja tummista ja vaaleista jäännöspalatilkuista. Tai vähempikin riittää - jos ompelet kaksi tilkkublokkia kerrallaan kuten minä, tarvitset vähintään 8 kpl sekä vaaleita että tummia paloja.

Kokoan ompelupöydälleni tilkut kahteen blokkiin, joista toisessa on tumma, toisessa vaalea keskusta.


Kokoaisin ehkä enemmänkin blokkeja, mutta ompelupöydälle mahtuu juuri ja juuri kaksi, joten ompelen vain kaksi kerrallaan.

Ensin ompelen keskipalat pidemmistä sivuistaan yhteen. Silitän sauman kynnellä toiselle puolelle ja lyhennän juuri ompelemaani palaa vähän. Tässä kuvassa näkyy, että lyhennän palaa todella aika vähän. Ehkä pitäisi lyhentää hiukan enemmän. Tarkoitus on, että kahdesta tilkusta koottu keskipala olisi neliö!


Ompelen seuraavaksi näiden ylä- ja alapuolelle tilkut. Koska tilkku on tätä palaa hiukan pidempi, ompelen tilkut keskipalan toisen reunan kanssa tasan. Toiselle puolelle jää ylijäämää.


Kuvassa näkyykin, että oikeassa reunassa on klappia. No sitten kun tilkut ovat kiinni ylä- ja alareunassa, etsin keskipalan keskikohdan ja nipsaisen siihen ihan lyhyen leikkuumerkin.


Ompelen reunojen palat ensin lyhyistä reunoistaan yhteen ja sitten yhdistelmäpalan kiinni tähän keskipalaan. Sovitan reunojen sauman leikkaamani pienen nipsaisun kohdalle, että sauma tulee keskelle blokkia. Ensin ompelen siihen reunaan, jossa kaikki on tasan, ja sitten toiseen reunaan.


Kuvassa näkyy, miten ompelen yhdistelmäkaitaleen sille puolelle, jolla on klappia. Luotan siihen, että olen leikannut ja ommellut suoria reunoja, niin voin ommella näin. Toinen vaihtoehto olisi tasoittaa pala suoraksi ennen ompelemista. Seuraavassa kuvassa on kaksi valmiiksi ommeltua blokkia.


Tällaisilta ne näyttävät vähän ennen silittämistä:


Kun tilkut ovat kaikki samaa väriä - eri tummuusasteisia vain - lopputuloksena on sointuisa tilkkupinta, vaikka käyttäisit vain jäännöspaloja.

Katso vaikka: tässä on blokki poikineen sointuisasti lattialla:


Ja tässä niitä on vielä enemmän ja vielä sointuisammin:


Ohjeeni mukaan pystynee ompelemaan tällaisia tilkkublokkeja, jos on tehnyt muutaman tilkkublokin elämänsä aikana, toivottavasti vähän paremmilla ohjeilla kuin tämä.

Niin, ja sitten kun blokki on ommeltu ja silitetty, se täytyy vielä tasoittaa neliöksi. Itse olen tasoitellut nämä suurin piirtein ja tasoitan ne täysin tasasivuisiksi vasta sitten kun on aika ruveta ompelemaan tilkkupintaa kokoon.

Linkitän tämän Bambisyr med sin Quiltglädje -blogin "Visa och Berätta måndag" -listalle.
http://bambisyr-evaj.blogspot.fi

5 kommenttia:

Julierose kirjoitti...

This is a lovely quilt--thank you for the tutorial.. Hugs, Julierose

Päivityksiä kirjoitti...

Onpa taas hienon näköistä pintaa syntynyt jämistä, wau!

Poutapilvi kirjoitti...

Hienoa tilkkupintaa. Systeemi näyttää sen verran helpolta että minäkin voisin koettaa tehdä tuolla tekniikalla jotakin, joskus...

evaj kirjoitti...

Tack för du vill vara med och INSPIREA och länka till Visa och Berätta måndag//Bambikram

tubakk kirjoitti...

Elsker scraps, og her var det mye fint.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails