Sunday, 17 April 2011

kurssilla opittua.

Helsingin tilkkukilta Syyringillä oli eilen Idealauantai-niminen kurssi. Meidän oma Ritvamme vastasi suurimmasta osasta kurssitusta, vaikka minullakin oli varjokurssinurkkaus, jossa näytin, miten vetoketjupussukan voi tehdä erittäin helpolla tekniikalla.

Suurin osa ideoista liittyi kankaiden manipulointiin. En ollut kokeillut sellaista kuin yhden kerran. Kankaita eri tavoin taittelemalla ja taivuttamalla sai uskomattoman hienoja pintoja aikaan!

Koska minulla oli varjokurssiosuus meneillään, en ehtinyt tehdä kovin paljon kokeilua, mutta ideoita sain vaikka kuinka paljon! Muutakin kotiin vietävää sain mukaan:


Lisää keltaista, kukallista kangasta. Kirjava kangas, muutama ruutukangas. Ja tekemäni kangasmanipulaatioharjoitus. (Näyttää aika säälittävältä aikaansaannokselta, kun kurssi kesti kuusi tuntia.) Sain kyllä kaksi vetoketjupussukkaa melkein valmiiksi. Tässä pussukassa on käytetty Amy Butler –kankaita, keittiön tuolinpäällyskangasta ja farkkukangasta:


Marle oli myös kurssilla ja on näköjään blogannut kokemuksistaan.

Kangasmanipulaatio: laskoksia

Äitienpäivän lähestyessä olen keskittynyt miettimään sydän- ja kukka-aiheita hyödyntäviä ideoita. Kurssilla opinkin kangasmanipulaation, joka muuntuu myös ruusumaiseksi kukkaseksi. Perusmanipulaatio tuottaa kiintoisan pinnan, joka ei välttämättä näytä kukalta:


Kun laskoksia on enemmän ja kun neliön keskiosan vääntelee spiraalimaiseksi, syntyy kukkasemman näköinen pinta. Kokeilin sitä versiota kotona, ja kun Tytär näki tekemäni ruusuneliön, hän sanoi sitä hienoksi! ! ! Yleensä en saa häneltä näin kannustavia kommentteja töistäni.

Tein kaksi ruusuneliötä ja yhdistin ne mustaan kankaaseen:


Tästä tulee (tietysti) vetoketjupussukka. Kummallakin puolella on ruusumainen kuvio. Minun on tarkoitus korostaa ruusumaisuutta koristetikkaamalla ruusun ympäri vähän pyöreämmästi.


Tein vielä neljä ruusuneliötä lisää. Toinen on perintökangasta isoäidiltäni, toinen 1990-luvun alussa valmistamastani pikkumustasta. Koska pikkumustakangas kuulsi läpi, tein sille alusneliön punasävyisestä kankaasta.


Nämä tulevat varmaan punasävyisempiin pussukoihin koristeiksi. Taidan tehdä pienen sarjan ruusuneliökoristeisia vetoketjupussukoita.

Taikatemppuja kankaasta?

En ole koskaan oikein lämmennyt ”tilkkurusettiblokille,” mutta ehkä sitä täytyy nyt kokeilla, kun opin, miten sellainen tehdään viidestä saman kokoisesta kangasneliöstä taikatemppumaisesti.

Rusetin keskiosakangas taitetaan kaksin kerroin ja ommellaan tietyllä tavalla yhteen muiden kangasneliöiden kanssa.


Sitten ommellaan toinen sauma (tai toiset saumat, en muista, oliko niitä yksi vai kaksi tässä vaiheessa). Kun kankaat avataan, tuloksena on siisti rusettiblokki. Tämä näytti aivan taikuudelta.


Toinen taianomainen juttu oli ommella kahdesta saman kokoisesta kangasneliöstä kolmioin reunustettu neliö. Tällä tekniikalla välttyy leikkaamasta ja ompelemasta kolmioita.


Eli neliöt asetetaan päällekkäin, oikeat puolet vastakkain. Ommellaan kauttaaltaan ympäri, mutta kulmissa kannattaa hypätä parin piston yli. Kun ommel on valmis, sujutetaan sakset kankaiden väliin ja leikataan toinen neliö kahtia kulmasta kulmaan ja vielä toiseen suuntaan. Kun lipareet avataan, tuloksena on uusi neliö!

Kevääksi ja/tai äitienpäiväksi lasinalusia

Ehkä lasinaluset ovat enemmän kylmän vuodenajan juttu, tai sitten eivät. Teen kuitenkin kevään ja äitienpäivän kunniaksi kuusi ruusu- ja sydänkuvioista lasinalusta. Neljästä on kuvakin:

1 comment:

Marle said...

Olin ihan varma, että täältä löytyy jo ruusumanipulaatiopussukka! Tuon mustan kankaan kanssa "ruusu" näyttää tosi upeelta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails