maanantai 5. heinäkuuta 2010

tilkkulaukun ompeluohje, osa 3 – viimeistely.

Tilkkulaukun ompeluohjeen ensimmäinen osa tässä postauksessa. (Tarvikkeet, laukun ja vuorin kokoaminen.)

Tilkkulaukun ompeluohjeen toinen osa tässä postauksessa. (Sankojen ja huolittelukaitaleen kiinnittäminen.)

Tilkkulaukun viimeistely

13. Käännä yläreunan huolittelukaitale kokonaan nurjalle. Käännä risareuna taitoksen sisään (ja silitä) ja kiinnitä nuppineuloilla.

Tässä kohdassa en itse käytä joutuisaa menetelmää, vaan ompelen käsin. Taittelun jälkeen ompelen piilopistoilla taitereunan kiinni laukun vuoriin (ja sisäkerroksiin).

14. Ompele litistävä tikkaus laukun yläreunaan. Kestävyyden takia tikki kannattaa ommella aika ylös, jolloin sangat ja nappilenkki kiinnittyvät toisellakin ompeleella (ensimmäinen ommeltiin kaitaletta kiinni ommeltaessa).

15. Ompele nappi laukun etukappaleen keskikohtaan lenkin osoittamalle etäisyydelle yläreunasta.


Laukku on valmis!


Tilkkulaukun muunnos

Kokeilin kuin kokeilinkin seuraavaan tilkkulaukkuun hienoa kaavaani. Tosin en käyttänyt paperikaavaa, vaan leikkasin palat leikkuualustalla mittojen mukaisiksi.
Tavoitteenani oli leikata palat, jotka olisivat melko lailla kolmion muotoisia, ja ommella ne hyvin rennosti sovittaen yhteen.


Käytännön havainto:

Palat ovat juuri riittävän leveät, jotta niistä tulee alareunastaan noin 35cm leveä pala. Koska yläreunassa on enemmän kapeita osuuksia kuin leveitä, yläreunasta tulee hieman kapeampi. Koska en mitoittanut laukkua tarkasti, tämä oli hienoinen yllätys.

Korjaan tilanteen leikkaamalla laukun ei-suorakaiteen muotoiseksi, eli tästä laukusta ainakin tulee yläreunastaan kapeampi, alareunaa kohti levenevä. Toivottavasti tästä ei nyt vahingossa tule liikaa "kopioimani" laukun näköinen.

Jos siis haluaisin laukusta suorakaiteen muotoisen, taitaisi riittää, että leikkaisin reunapalat vain toisesta reunastaan kapeneviksi. (Tällainen tarkka mitoittaminen voi tosin olla liian hermoja raastavaa minulle.)

Tikkauksista

En taaskaan käyttänyt järin paljon mielikuvitusta laukun tikkaamisessa. Halusin kuitenkin toistaa kolmiomaisia muotoja, joten tein pinkillä tikkauslangalla ompeleet kolmiomaisesti ylös ja alas, punaisia paloja suosien.


Lisäsin pystypalojen ja vaakapalan väliseen saumaan yksivärisen tereen (kahtia taitettu, kapea kangassuikale). Ihan kivalta se näyttää.

Viimeisin kangasostos

Kävin lauantaina kaupungissa ja jalat melkein itsekseen kuljettivat minut Eurokankaaseen käsityöpuuvillalaarille. Valtavin ponnisteluin sain estetyksi itseäni ostamasta enempää kuin kolme kangasta, vaikka kädessä oli jo ainakin kuusi palaa.


Vielä kävin sifonkilaarilla etsimässä sorsettia (georgette), jota huhtikuussa tilaamani Voguen vintage-kaava pyytää käyttämään, mutta jätin nekin ostamatta. Ehkä löydän vintistä sen verran verhokangasta, että voin tehdä koemekon siitä. Näin ainakin kerroin itselleni. Mutta vietin silti hauskan tuokion kangaskaupassa näitä ostoksiani miettien!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails