perjantai 2. heinäkuuta 2010

sangat kiinni. tilkkulaukun ompeluohje, osa 2.

8. Ompele laukkuun sangat. Tästä laukun sankojen ompelutekniikasta on blogissani yksityiskohtaisempi kuvaus, joten tässä kohtaa vain pari kuvaa aiheesta. Slitin ensin sankakappaleet pitkittäin kahtia.


Sitten ompelin leveämmän ja kapeamman kaitaleen yhteen, risareunat kohdakkain ja päällekkäin. Ompelemisen jälkeen silitysrauta jälleen esiin ja silitys ensin saumakohdasta ja sen jälkeen kapeamman kaitaleen silittäminen sauman yli niin, että kaitale asettuu leveämmän kaitaleen keskelle. Tässä kaitaleet ompelun ja kaiken silittämisen jälkeen:Sitten vain tikkaus (tai tikkaukset) kapeamman kaitaleen reunaan.

Vinkkityyppinen huomio: Jos laukkuun tulee kaksi sankaa, kannattaa mitata, että sangat ovat hyvin tarkasti saman pituiset. Sangat kannattaa myös kiinnittää laukkuun yhtä suurin saumanvaroin. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että kaksi liian eri pituista sankaa eivät ole laukussa mukavat.

9. Ompele laukkuun nappilenkki, mikäli haluat nappikiinnityksen.

Ota esille kapea, täysvino kaitale. Taita siitä pitkät risareunat keskelle samalla tavalla kuin äsken valmistamissasi sangoissa. Nyt ei tarvitse silittää, vaan sormella painelu riittää. Ompele tikkaus lähelle reunaa.

Voit vielä ommella lenkin muotoonsa poikkiompeleella, niin se pysyy paremmin paikallaan, kun kiinnität sitä laukun yläreunaan.

10. Merkitse sankojen ja nappilenkin paikat laukkukappaleisiin.

Etsi etu- ja takakappaleelta keskikohta ja merkitse ne nuppineuloin.

Merkitse laukun sangoille paikat: mittaa 6cm keskikohdasta vasemmalle ja merkitse nuppineulalla. Mittaa 6cm keskikohdasta oikealle ja merkitse sekin nuppineulalla. (12cm sangasta toiseen on kokemuksen mukaan sopiva mitta erityisesti tämänkokoisessa laukussa.)

11. Kiinnitä sangat ja nappilenkki nuppineuloin laukkukappaleisiin. Nappilenkki takakappaleeksi aikomasi puolen keskikohtaan, sangat 12cm etäisyydelle toisistaan. Sangat kannattaa asetella kohtisuoraan. Katso, ettei sankaan muodostu kierrettä, kun kiinnität päät laukkuun.

12. Ompele yläreunan huolittelukaitale kiinni laukkuaihion yläreunaan, oikea puoli laukkuaihion oikeaa puolta vasten, tavallisen paininjalan päästä reunaa.

Voit toteuttaa kaitaleen yhtymäkohdan haluamallasi tavalla. Itse käytän hyvin yksinkertaista tapaa: taitan kaitaleen alkupäätä vähän ja kun pääsen takaisin samaan kohtaan, ompelen kaitaletta hiukan toisen päälle ennen kuin katkaisen ylimääräisen pois. Tiedän, että tähän on hienostuneitakin menetelmiä, mutta itselläni tämä toimii oikein hyvin. Jos olen leikannut kaitaleen vinoon, taitan vinon reunan, ja jos suoraan, taitan suoran reunan. Tosi yksinkertaista.

Tässä huolittelukaitale valmiiksi ommeltuna. Sangat ja nappilenkki ovat kiinnittyneet laukkuun tällä ompeleella.


Laukku on viimeistelyjä vailla valmis. Nyt pääsee jo mallaamaan, miltä laukku tuntuu ja näyttää kädessä kannettuna.

Ohjeen viimeinen osa on 3 - Tilkkulaukku: Viimeistely.

Seuraavaksi?

Muistin iki-ihanan omenankukkakankaan, jonka ostin Tilkkupäiviltä tämän vuoden maaliskuussa. Etsiskelin sille sopivia kangaskavereita ja löysin tällaisia:


Ajattelin kokeilla upean kaavani toimivuutta, eli tilkkulaukkumuunnosta, jossa pystypalat olisivat hiukan kolmiomaisia. Katsotaan, milloin pääsen työn ääreen ja kokeilemaan…

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails