kasseja tekeillä.

Edellisessä kirjoituksessani kerroin Eurokankaan trikoopala-altaasta löytämistäni raitatrikoista. Tässä heistä myös kuva:


Viikonlopun aikana trikoot jäivät ennalleen, mutta muuta tulosta syntyi mielestäni aika lailla.

Pellavakassi

Kaivoin keskeneräisen pellavakassin esiin keskeneräisten töitten kasasta. Mittasin valmiiksi tikatut kappaleet ja leikkasin niiden mukaan palat vuorikankaaksi suunnittelemastani lakanakankaasta. Vuori vaikutti hiukan ohuelta, joten käytin kankaan kaksinkertaisena. Tikkasin vain kerrokset yhteen suorin tikkauksin.

Kassi on perusmallia, saumanvaroineen noin 33cm korkea ja 43cm leveä. Pohjan muodostin ompelemalla alakulmat kiinni 11cm leveydeltä. Tässä päällinen ja vuori ovat sisäkkäin, nuppineuloin kiinni toisissaan, ja odottavat sankojen ja yläreunan huolittelukaitaleen kiinnittämistä.


Kassin olisi voinut toki valmistaa ompelemalla päällisen ja vuorin pussiin, mutta halusin mieluummin yläreunaan mieluummin kaitaleen samaa kangasta kuin kassin sangat.

Tällä kertaa en tehnyt sankoja Martan tapaan, vaan pyykkinarutäytteiset sangat. Muistaakseni 9cm x 34cm, tukikangas sisällä, neljään kertaan taitettu. Pyykkinaru leikataan noin 30-senttiseksi ja tyrkitään keskitaitteeseen kiinni, ja vetoketjupaininjalan avulla ommellaan niin läheltä narua kuin mahdollista. Sitten toinen ommel sangan toiseen ulkoreunaan (ei siihen, missä pyykkinaru on).


Sangasta tulee toisesta reunasta kovan pullea, toisesta reunasta litteä.

Applikoidut tulppaanimaiset kukat

Idean synty: näin blogissa kuvan suikaleista kootusta applikaatiokukasta. Muistelin nähneeni vastaavan kuvion uudessa tilkkukirjassani, Material Obsession.

Yhdistin nämä kaksi ideaa. Piirsin oman version tulppaanimaisesta kukasta ja tein terälehdistä kaavat kertakäyttölakanalle, jolle ompelin pikkutilkkuvarastoistani löytämiäni kankaita raidoitukseksi. Tässä sininen kukka alkutekijöissään:


Kun terälehti oli kankaalla katettu, ompelin kaavaviivaa pitkin suoran ompeleen. Sitten leikkasin terälehden muotoonsa, noin millimetrin ommelviivan ulkopuolelta.

Merkkasin pohjakankaalle kukkasen paikan (tähän tarkoitukseen minulla oli oma kaava, pelkät kukan ääriviivat).

Leikkasin 1.5cm leveän täysvinon kaitaleen vihertävästä kankaasta ja sommittelin siitä kukalle varren. Tämän applikoin niin, että käänsin reunat ja ompelin piilopistoilla kiinni taustakankaaseen. Varsi piti ommella ensin, jotta se jäi nätisti kukan alle.

Ompelin terälehdet pohjakankaalle paikoilleen reunoja pitkin tiheällä sik-sakilla. Alle jäävissä kohdissa harvensin sik-sakin tiheyttä.

Kun varsi ja kukka olivat pohjakankaassa kiinni, harsin kankaan taakse ohuen tikkausvanun. Tai siis en harsinut, vaan kiinnitin hakaneuloilla.

Merkitsin tikkausviivat, tummaan kankaaseen merkkausliidulla ja vaaleaan merkkauskynällä, ja tikkasin käsin vaihtuvavärisellä helmimuliinilangalla.

Tässä sininen kukka kiinni pohjakankaassa ja kuviot tikattuna:


Punainen kukka:


Päätin saman tien tehdä punaisesta kukasta farkkukassin. Tässä kukkakuponki ympäröitynä farkkukankaalla:


Helposti saatavilla olevat farkut loppuivat tähän, joten täytyy kaivaa kellarista esiin lisää hylättyjä farkkuja, jotta kassiin saa toisenkin sivun. Olen ajatellut käyttää mittasuhteiltaan silmääni miellyttävää pellavakassin mitoitusta.

Kommentit

Marle sanoi…
Tämäpä näyttää kivalta tekniikalta. Jos vaikka äitienpäiväksi jonkun kukkasen saisi aikaiseksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.