Monday, 20 June 2011

päämäärätöntä.

Kun työn alla ollut Kukka-Floora-vetoketjulaukku tuli valmiiksi, minulla ei ollut mitään pienehköä keskeneräistä projektia, johon olisin voinut siirtyä. Hyvä tilkkuilupäivä kuluikin täysin päämäärättömissä puuhissa.

Ensin rakensin mustavalkosävyistä pintaa ”rakennuspalikkamenetelmällä”.


Sain rivit siihen malliin, että näistä voisi tulla tilkkulaukun yläreuna. Alemmas en kuitenkaan keksinyt mitään. Nämä jäivät tähän vaiheeseen:


Leikkasin ruusukuusikulmioille taustapalat paksuhkosta puuvillakankaasta ja jäljelle jääneestä palasta leikkasin isohkon kappaleen, johon ompelin vähän pellavaa. Leikkasin näin syntyneet palat halki ja ompelin uudelleen yhteen, eri päin. Tästä ajattelin käsintikkaukselle taustaa:


Aika tylsältähän tuo näytti. Käteen osui värikästä kangasta ja ajattelin piristää näitä vaaleita sillä:


Värikkäästä kangaspalasta ei riittänyt piristystä kuin kolmeen vaaleaan tilkkuun. Olin jo jättämässä palat sellaisiksi (yhden siis ilman piristystä) ja siirtämässä syrjään, kun käteen osui Miehen entisestä paidasta tilkku. Käytin sitä täydennyksenä. Tällä hetkellä palat ovat tämän näköiset:


Vähän kun lisään jotain kangasta näiden ympärille, niin minullahan on jo tilkkulaukun kappaleet valmiina.

Voih. Ompelin kaksi ruusukuusikulmiota lisää, ja toisen kanssa tein vanhanaikaisen virheen: ompelin palat pussiin, mutta oikean nurjaa vasten. Pahaksi onneksi nurja oli kuviokankaan puolella, niin että jouduin tosiaan purkamaan ompeleet ja uusimaan sauman.

Kokeilin myös juoponpolkumallinetta. Toimii (kankaat asettuivat litteämmin luonnossa eivätkä näyttäneet läheskään näin kupruilevilta):


Valitsin kankaat ”osui käteen” –periaatteella, mutta ideana on kuitenkin, että toinen kangas olisi aina vihreän sävyinen ja toinen jollain lailla ruskean sävyinen. Kuvassa pikkukuvioinen kangas ei näytä yhtään ruskealta, mutta luonnossa sitä voi pitää hiukan ruskehtavana.

Ostin lauantaina uuden tilkkulehden (quilt tai quilting jotain – en muista tarkoin, mikä lehti se oli) ja olen toistaiseksi erittäin tyytyväinen hankintaani. Tutkin lehden kuvat tarkoin. Ohjeista viis – niin suunnitelmallinen tilkkuilu ei ole minua varten. Mutta kuvista sain useita ideoita. Esimerkiksi yhteen tähtikuvioiseen pintaan (täytyisi varmaan tehdä peittokokoinen eli harkitsen vielä); malliin, jossa voisin käyttää ihanan kirjavaa kissakangasta; ja sitten sain pussukoiden tiimoilta oivalluksen.

Oivallus. Voisinhan joskus tehdä pussukan tilkkupinnan niin, että leikkaan vanun sopivan kokoiseksi ja ompelen tilkut vanun päälle (quilt as you go)! Tätä täytyy kokeilla ensi tilassa.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails