maanantai 20. helmikuuta 2017

vihdoinkin!

Sain tilkkukavereilta kirjotun tilkun ja haasteen rakentaa tilkun ympärille tietyn kokoinen tilkkuseinävaate. Määräpäiväkin annettiin ja se tuntui tuolloin olevan kaukana tulevaisuudessa.

Sitten määräpäivä alkoi lähetä ja minua jo hieman ahdisti. Luulin myös hetken, että olin kadottanut koko tilkun (laadin mielessäni jo vuolaita anteeksipyyntöjä, kun haastetyö olisi tilkun kadottua jäänyt mahdottomaksi toteuttaa). Tilkku löytyi sitten kirjaimellisesti nenäni edestä. Olin kiinnittänyt sen nuppineulalla ilmoitustauluun, joka on seinällä ompelupöytäni edessä.

Kirjottu tilkku on tämän näköinen (ja kuva on myöhemmästä tilkkutyön vaiheesta):


Katselin tilkkuani ja mietin, miten se puhuttelee minua. Löysin siitä turkoosin värin ja kas, ompelupöydältä löytyi ihanasta kaitalerullastani jääneitä turkooseja paloja. Koska samaisesta rullasta oli jäänyt myös punaisia paloja, ompelin tilkun ympärille tällaista:


Tässä kohtaa lakkasin kuuntelemasta tilkkua ja askartelin ainoastaan kaitalerullan jäännöspaloja kiinnostaviin asemiin keskeisen kappaleen ympärille. Tein pari lentävää hanhea ja kolmio-neliötä ja ompelin myös aiemmista vaiheista jääneistä paloista jonkunlaisia suorakulmioita.


Huomaatteko, miten joukkoon hiipi jo yksi kuviollinen kangas? En vain voinut pitäytyä pelkissä yksivärisissä.

Kuviollisia tilkkuja tuli mukaan vielä lisää:


Keskityin lähinnä ompelemaan määrämitat täyttävän tilkkupinnan. Päädyin rakentamaan kirjavalle keskiosalle kehyksen ja valitsin siihen kuviollisen tumman kankaan. Tikkasin työn täyteen kaikenlaisia kuvioita: suoraa ja kaartuvaa tikkausta sekä vapaata konetikkausta.

Kyllä sain pinnistellä, että pysyin tämän työn syrjässä loppuun asti. En olisi millään viitsinyt ommella tähän ripustuskujaa, mutta pakko oli. Lopulta seinävaatteeni oli valmis ja annoin sille nimen ”Eksoottinen elämys”.


Työ on kooltaan noin 53cm x 70cm.

Kyseessä on monella tavoin todellakin eksoottinen elämys. Värit valikoituivat kaitalerullan perusteella – ja olin käyttänyt jo heleimmät värit loppuun. En harrasta ihan tällaisia värejä tai yhdistelmiä. En ole koskaan aikaisemmin ommellut tilkkutyötä, jossa olisi näin suuri enemmistö yksivärisiä kankaita. Tikkauksetkin olivat minulle aivan oudot valinnat.


Kun tavallisesti pärjäilen suoralla ompeleella, virittelin tähän aika vaativaakin vapaata konetikkausta – ja vieläpä selvästi erottuvalla langalla. Eksoottista, eksoottista!

Ai niin, ja vielä lisäsin tekemääni vinoruutuun käsinkirjontaa, jonka kuvion otin alkuperäisestä kirjotilkusta. No huhhuh. Katselen työtäni ja on kuin sen olisi tehnyt joku muu.

Onneksi tämä työ on valmis! Voin taas tehdä jotain itselleni luonteenomaisempaa.

11 kommenttia:

Tiinatei kirjoitti...

Minusta tämä on upea! Tykkän väreistä ja sommittelusta, tikkauksista puhumattakaan. Mukavuusalueen ylittäminen tuotti hienon lopputuloksen!

Marle kirjoitti...

Tästä tuli hieno! Yksiväriset kankaat ovat ihan parhaita kirjotun kuvion seuraksi. Hienot tikkaukset.

Maarit kirjoitti...

Todella yllätykselliset värit ja hienot tikkaukset! Tykkään!

Anonyymi kirjoitti...

Vau! Hieno on!

Päivityksiä kirjoitti...

Eksoottinen tosiaan, hyvä nimi :) Vaiheita katsellessa mietin työn näyttävän aivan eksoottiselta kansanperinnetyöltä. Hieno tikkaus kirjontatilkun ympärillä!

Tilkkureppu kirjoitti...

Upea todellakin! Tikkaukset ovat hienot ja taitavasti tehty, aivan huikea työ!

Anonyymi kirjoitti...

Vastaus haasteeseen on upea, yksiväristen kankaiden keskeltä kirjailu tulee hyvin esille. Kivat tikkaukset. 'Pakon edessä' joutuu hylkäämään niitä omia tuttuja kaavoja, ja oppii uutta. Raita

*VEKKI* kirjoitti...

Miten tyylikäs! Upeat värit. Kaunis.

Kuopion kukotar kirjoitti...

Upeat värit. Haasteiden avulla pääsee usein kokeilemaan oman mukavuusalueensa rajoja. Maltan tuskin odottaa työn näkemistä Kemin tilkkupäivilä.

Schulz Family kirjoitti...

amazing. Love the embroidery centre. It is always fantastic to be challenged

Kvilttaaja kirjoitti...

Kun materiaalia on rajallisesti, lisääntyy luovuus.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails