Vaasan tilkkupäivät – TilkkuWaasa

Terveiset Vaasasta! Suomen aurinkoisin kaupunki oli lauantain ajan maineensa veroinen ja sunnuntaina sateinen. Kumpikaan säätila ei haitannut, sillä tunnelma TilkkuWaasa-tapahtumassa oli lämmin ja iloinen.

Minulla oli suuri ilo vihdoin pitää luentoni ”Värit – uhka vai mahdollisuus?” yleisölle, joka oli kanssani samassa tilassa. Olin päivittänyt sanomaani verrattuna Facebook Live -esitykseen, jotta se sopi uudempiin tilkkutöihini. Valitsin työt sillä perusteella, että saatoin näyttää ne yleisölle oikeasti enkä vain kuvina.

En saanut itsestäni kuvaa luennoimassa, mutta lopetettuani otin kuvan yleisöstä. Olen huomannut, että esiintyvät muusikotkin ottavat kuvaa ja videota yleisöstään ja usein myös selfien, jonka taustalla yleisö näkyy. En mennyt aivan niin pitkälle.
Ilahduttavan moni kuulija kertoi minulle myöhemmin saaneensa ideoita ja inspiraatiota luennoltani. Värit ovatkin tilkkuilijalle ihana mahdollisuus!

Otin tapahtumassa sentään yhden selfien, kun löysin yllätyksekseni oman Lankoja ilman rajoja -teemaisen työni näyttelystä. Käytä sydäntäsi – Have a Heart -tilkkutyöni oli esillä myös European Patchwork Meetingissä vuonna 2019.
Täten saan myös ruksin tilkkutyöbingooni! Olin ollut huolissani siitä, pystyisinkö osallistumaan näyttelyyn, mutta niin vain sekin onnistui.

Ruudukossani on kuusi ruksia:
Piirsinkin edelliset rastit ruudukkoon toukokuussa. Tasaisen vauhdin periaatteella bingoni jää auttamatta kesken! Täytyy ryhdistäytyä. 

Jaan muutaman kuvan näyttelyissä sävähdyttäneistä tilkkutöistä. Töiden nimiä ja tekijöitä ei ollut merkitty työn yhteyteen, vaan useimmiten irtopapereille. Siksi en saanut kaikista tekijöistä täyttä varmuutta.

Tämä työ oli silmin nähtynä kivan värikäs ja läheltä katsoen täynnä mielenkiintoisia ompeluyksityiskohtia. En pystyisi itse toteuttamaan tällaista, joten arvostan sitä, että joku muu tekee!
Aah, ihana muotikuva! Aino Tannisen ”Naisten kutsut”. Ajattelin heti, että ehkä itsekin osaisin toteuttaa vastaavan, jos löytäisin sopivat kuvat ja malttaisin ommella.
Ainon tilkkuteos toi mieleeni Burdan kaavalehdet. Ostin 1980-luvulla monta Burda International -lehteä, joihin joku taitava piirtäjä oli toteuttanut jokaisesta asusta mallipiirroksen. Piirrostyyli miellytti, ja kun Burda siirtyi tönkkömäisiin (vaikkakin ehkä tarkempiin) mallikuviin, lakkasin ostamasta lehteä. Minun ei tehnyt mieli toteuttaa enää yhtään vaatetta, vaikka ehkä mallit olisivat olleet aivan yhtä hauskat kuin ennenkin. Tönkkö mallipiirros vei minulta motivaation.

Sitten kaksi Karin Fahlerin tilkkutyötä. Toivottavasti ymmärsin tekijän ja töiden numeroinnit oikein! Tykkäsin erityisesti näistä kahdesta seinätekstiilistä:
Samaa sukua, eri maata. Tekijänä siis Karin Fahler. Työn värit puhuttelivat!

Seuraavassa tilkkutyössä ”Pamfletti” oli kaksi huvittavan näköistä kanaa tai kukkoa. Heillä on meneillään mielenosoitus Mäkkärin taannoista ”Syökää kanaa” -mainosta vastaan.
Tässä välissä esittelen järkevät hankintani. Järkevintä oli tietenkin hankkia kuvasta puuttuvat varaterät leikkureihin, mutta toki kangasostoksetkin käyvät järkeen. Aina.
Jos ihmettelette, niin isokuvioinen kangas on tuplalevyistä puuvillasatiinia. Se päätyy jonkin pian (?) valmistuvan tilkkupeiton taustakankaaksi.

Nyt vasta huomasin, että toinen etukäteen suunnittelemani, järkevä hankinta jäi tekemättä. Oi voi. Minun piti ostaa muutama wonder-clip lisää. Välillä joudun turvautumaan nuppineuloihin klipsien lisäksi, ja onhan se vähän nöyryyttävää.

Juhlasalin laidalle oli ripustettu eurooppalaisten tilkkuyhdistyksen Lankoja ilman rajoja -teemaisia töitä, kolme joka maasta. Otin kuvan parista mieluisimmasta, ja pari muuta näytteillä ollutta työtä tuli ikuistetuksi jo yhteenvetoon EQA:n juhlanäyttelykokonaisuudesta Tilkkuyhdistyksen sivustolla.

En löytänyt töiden nimiä enkä tekijöitä ja olen jo unohtanut senkin, mistä maasta tekijä on kotoisin. Nyt joudutte vain sokkona ihastumaan seuraaviin tilkkutöihin.

Tätä työtä katsellessa tuli mieleen ihmetellä, miten tekijä on käytännössä toteuttanut kivan ”neuletyönsä”.
Luulen, että seuraavan työn tekijä on ensin värjännyt kankaan ja sen jälkeen toteuttanut sen pintaan tikkaukset. Otin kuvan vähän sivusta, jotta tikkaukset erottuvat.
Myös seuraavassa työssä saattaa olla itse värjättyjä osuuksia. Lisäksi siinä oli kaikenlaisia lankoja – ihan niin kuin teema edellytti.
Seuraavan tilkkutyön tekijä on tainnut valkaista tumman taustakankaansa ensin. Mielenkiintoinen ratkaisu!
Katsoin työtä läheltä. Tässä ihmetyttää nyt, miten tekijä on saanut langan värin vaihtumaan noin terävästi ja noin samalla kohtaa. Ehkä värjäämällä? Vai onko siinä sittenkin kahta erilaista lankaa?
Huomasin myös, että tekijä on tainnut tikata pinnan käsin. Ohhoh!

Kiitän TilkkuWaasan järjestämiseen osallistuneita kiltoja, Tilkkuyhdistyksen hallitusta, kauppiasalueella ihanuuksia tarjonneita toimijoita ja tietenkin kaikkia osallistujia. Oli upeaa nähdä teitä kasvokkain – pitkästä aikaa!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
No kyllä oli tarjottu nähtäväksi moninaisia upeita tilkkutöitä. Kiva, että olit kuvannut myös yksityiskohtia, ne ovat aina mielenkiintoisia. Tuosta *mannekiinikuvasta’ tuli oitis suosikkini. Kyllä on paljon taitoa tilkkulaisilla.
Lea K =)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.