Saturday, 9 April 2011

reunakanttaus tilkkutyöhön, kulman ompeleminen

Otin muutaman kuvan samalla kun ompelin reunakanttausta lilahtavaan torkkupeittoon. On aika helppo löytää kuvitettuja ohjeita siihen, miten huolittelukaitale ommellaan suorakulmaisen tilkkutyön kulmien kohdalla, mutta vähemmälti on ohjeita sen seuraavan kierroksen ompelemiseen (eli kulmien viimeistelemiseen). Pitääkö kulma leikata pienemmäksi, pyöristää tai ohentaa ennen seuraavaa kierrosta? Ommellaanko kulmat käsin ja muut osat koneella?

Omat vastaukseni: kulmia ei leikata yhtään, vaan ne jätetään täysin sellaisiksi kuin ne ovat. Kulmia ei tarvitse ommella käsin eikä itse asiassa edes nuppineulottaa, vaan ne voi taitella siistiin muotoon samalla kun ompelee toisen kierroksen.

Olen tässä työssä käyttänyt 6cm leveää vinokaitaletta, jonka olen silittänyt kaksinkerroin. Kiinnitin kaitaleen ensin työn nurjalle puolelle. Ommel tuli tavallisen paininjalan päähän reunasta. Tällä ensimmäisellä kierroksella ompelin kulmat ompelin standardilla tavalla eli pysähdyin paininjalan leveyden päässä reunasta, taittelin kaitaleen nurkaksi ja jatkoin sitten.

Ohje: tilkkutyön kulmien ompeleminen - toinen ompelukierros

(Ohje olettaa, että kaitaleen ensimmäinen ompelukierros on ommeltu niin, että työhön on mahdollista tehdä nurkat. ** Lisäys elokuussa 2013: Kirjoitin ohjeen myös ensimmäistä ompelukierrosta varten, ja se löytyy täältä. **)

Lähestyn tilkkutyön kulmaa. Kuvassa näkyy, että edellisellä kierroksella olen ommellut kulmiin sopivaa väljyyttä. (Kuvassa näkyy valitettavasti myös työhön tarttuneita kissankarvoja.) Taitan kaitaleen reunan niukasti edellisen ommelviivan yli.


Taitan reunakaitaleen koko matkalta niin, että sen reuna on ommelviivan suuntainen. Työn kulmaan pitäisi muodostua 45 asteen kulmainen nurkka. Havainnollistan muotoa nuppineulakiinnityksellä – yleensä en käytä nuppineulaa apuna.


Ompelen reunakaitaleen kiinni, pysähdyn kohtaan, missä edellisen kierroksen ommelviivat kohtaavat (nurkka). Säädän ompelukoneen ompelemaan taaksepäin.

Jotta saan kulmaan tilaa taitella kaitaletta, ompelen muutamia pistoja taaksepäin ja pysäytän, neula alhaalla. Nyt mahdun taittelemaan kaitaleen kulman.


Nipistän kaitaleen tiukasti työhön kiinni kulmasta (ja reunasta) ja käännän seuraavan reunan ommelviivan kohdalle. Kuinka ollakaan, kulmaan muodostuu siisti 45 asteen taitos, ja kaitaleen reunat kohtaavat nurkassa 90 asteen kulmassa. Ompelen taas eteenpäin, kunnes olen nurkkakohdassa.


Pysähdyn nurkkaan neula alhaalla ja pyöräytän työn seuraavaan asentoon. Jatkan kaitaleen kiinnittämisen helpointa osuutta.


Vetoketjupussukoiden tilkkupinnat

Vihertävän lilahtavan pussukan tilkkupinnat ennen vanutikkausta:


Keltaisen pussukan tilkkupinnat ennen vanutikkausta:


Muitakin töitä on tehty

Näiden vetoketjupussukoiden aloittamisen lisäksi yritin eilen valmistaa ”pakko saada” –kankaastani tekemän pienen seinävaatteen, eli leikkasin sille taustakankaan ja välivanun.

Onneksi mittasin työn ennen kuin aloitin tikkaamisen (mutta en ymmärtänyt mitata tilkkupintaa ennen kuin olin jo leikannut taustakappaleen ja vanun, hmph). Työstä pitää tulla valmiina 50cm x 50cm kokoinen, mutta tilkkupinnan korkeus olikin vain 46cm (leveys olisi riittänyt). Ompelin työhön sitten lisäkaitaleet ylä- ja alareunaan. Niinpä sen tikkaaminen siirtyi jälleen.

Sen sijaan sain ommelluksi lilahtavan torkkupeiton, se on nyt valmis. Kuva vain puuttuu, joten en vielä julkista sitä.

2 comments:

Heidi said...

Tuossa kun ompelet tuon reunuksen, saatko ompeleen työn toisella puolella sen kantin päälle vai meneekö ommel itse tilkkupinnalle? En saa millään sitä peittämään ekaa ommelta niin että uusi ommel ei menis tilkkupinnalle =(

Tilkunviilaaja said...

Reunakaitaleeni ovat kapeat. Leikkaan 6cm leveää vinokaitaletta, jonka silitän kahtia (nurja puoli sisäänpäin). Vinokaitale on suoraan leikattua kaitaletta kestävämpi – muuten voisin käyttää suoraa kaitaletta aivan yhtä hyvin, koska tilkkupeitossa on suorat reunat.

Asetan kahtia silittämäni kaitaleen risareunat tasan peiton ulkoreunan kanssa peiton taustapuolella ja ompelen tavallisen paininjalkani etäisyydeltä reunasta. Olen löytänyt sopivan ompeluetäisyyden kokeilemalla. Kun käännän kaitaleen reunan yli peiton oikealle puolelle, saan pinnistämällä sen ylettymään juuri ompeleen yli.

Mitoissani ei ole paljon pelivaraa. Haluan, että kaitale ylettyy juuri ja juuri ompeleen yli. Jos tuntuu, että kaitale ei mitenkään riitä, on kaksi vaihtoehtoa: joko leikkaat vähän leveämmän kaitaleen – vaikkapa 6,5cm jos olet kokeillut 6cm leveällä – tai ompelet ensimmäisen ompeleen hiukan reunaa lähempää.

Tässä postauksessa olen kertonut reunakaitaleen ensimmäisen kierroksen ompelemisesta: http://tilkunviilaaja.blogspot.fi/2013/08/ompele-peiton-reunakaitaleen-kulma.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails