tutorial – helpoimmat laukun sangat

Varmaan jo näistä muutamasta postauksesta näkee, että teen hyvin paljon laukkuja ja kasseja. Niihin täytyy tietysti aina tehdä sangat (tai yksi) tai kantohihna tai molemmat.

Aikaisemmin tein sangat niin, että leikkasin valmista leveyttä suunnilleen neljä kertaa leveämmät kaistaleet, silitin kovikekankaan kaistaleille ja sitten taitoin kummankin reunan keskelle sisään. Sitten yleensä leikkasin sankaa pari senttiä lyhyemmän pätkän muovista pyykkinarua, työnsin sen keskitaitteen kohdalle ja ompelin tikkauksen niin lähelle narua kuin pystyin. Viimeiseksi vielä ommel toiseen ulkoreunaan.

Sitten Martta toi paljon helpomman tekniikan Syyringin kiltailtaan.

Mini-tutorial – helpoimmat laukun sangat

Leikataan yhtä sankaa varten aina kaksi kaitaletta, leveämpi ja kapeampi. Olen viime aikoina menestyksekkäästi käyttänyt leveyksiä 7cm ja 5cm. Pituus 34cm.

Kaitaleet taitetaan pitkän sivun suuntaisesti keskeltä, nurja puoli sisälle, ja silitetään.


Kaitaleet pannaan päällekkäin, risareunat tasan, ja ommellaan yhteen normaalilla saumanvaralla.


Kapeampi kaitale käännetään saumanvaran yli ja silitetään.


Samalla silitetään sanka muotoonsa niin, että kapean kaitaleen kummaltakin puolelta pilkistää suunnilleen yhtä leveästi leveämpää kaitaletta.

Ommellaan tikkaus ainakin toiseen kapeamman kaitaleen pitkään reunaan (jolloin kaitale kiinnittyy muotoonsa). Siisteintä on tikata myös toinen reuna.


Tässä tekniikassa on useampi etu entiseen verrattuna: kaitaleet eivät kaipaa kovikekangasta, silittämiset ovat helpompia ja silittämistä on yleensäkin vähemmän. Sangasta saa myös hauskemman näköisen, kun yhdistää luovasti kahta eri kangasta.

Kuvissa syntyvät sangat syyskauden kolmanteen PC-laukkuun.


Kiva vuori:


Kassit ja laukuthan ovat teknisesti melko yksinkertaisia ommeltavia. En silti tajua, miksi ompeluohjeissa jätetään kertomatta tärkeimmät mitat – aloitellessani kassi-/laukku-uraani törmäsin tällaisiin ohjeisiin kerta toisensa jälkeen. Ohjeessa saatettiin todeta esimerkiksi: "ompele kassiin sangat". En käsitä, millainen ihminen antaa tuollaisen ohjeen! Aluksi tehtaassani syntyikin kasseja, joissa oli aivan liian leveät sangat (eivät ole kivat kädessä ja rypistyvät ja ruttaantuvat); kasseja, joiden sinänsä ok sangat olivat liian kaukana toisistaan (jolloin koko kassi taittuu ikävästi sankojen välistä); ja kasseja, joissa oli suhteettoman pitkät/lyhyet sangat.

Onneksi löysin japanilaiset tilkkulaukkukirjat! Ohjeteksteistä en ymmärrä hönkäsen pölähdystä, mutta piirroksiin on merkitty tarkat mitat (myös sangoille ja niiden suhteelliselle sijainnille). Vasta nyt kassien ja laukkujen ompelemisesta on tullut helppoa, ja niistä tulee lisäksi mittasuhteiltaan miellyttäviä.

Kommentit

Eija sanoi…
Hei! Miule jäi vielä hieman epäselväksi tuo sangan ompelu.. Nimenomaan kahden kankaan yhdistäminen, kun ne ensin on silitetty puoliksi. Ommellaanko oikeat puolet vastakkain vai miten?
Taikku sanoi…
Kiitos, tosi hyvä tuo sankavinkki, täytyy kokeilla!!
katakos sanoi…
Minäkin toivoisin täsmennystä tuohon sankajuttuun. Kun on pahvi ja sama pää kesät talvet... ;D
Tilkunviilaaja sanoi…
Sankakappaleet silitetään kumpikin kahtia taitettuna ja kankaan NURJA PUOLI sisään päin. Sankakappaleissa on tässä vaiheessa kummallakin puolella näkyvissä kankaan oikea puoli, nurja on sisällä.

Sitten sankakappaleet, siis leveämpi ja kapeampi asetetaan risareunat tasan ja ommellaan risareunaa pitkin paininjalan päästä ommel, koko sangan pituuden matkan.

Nyt pystyt silittämällä taittamaan sangan niin, että risareuna jää piiloon.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa. Kannattaa myös ottaa kokeilukappale, vaikka lyhyetkin pätkät ja katsoa kuvista samalla kun ompelee. Usein itse kokeilemalla ymmärtää vaikka ohje näyttää luettuna sellaiselta, ettei ymmärrä.
MissPig sanoi…
Tack för att du har gjord en tutorial på detta.
Nu blir det att göra en liten axelväska med lååångt handtag.
Kiitos ohjeista. Nyt ompelen pienen olkalaukun piiitkällä hihnalla.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.