orpoblokeista tilkkupintaa.

Elokuisena viikonloppuna oli taas aika tavata Instagramista tuttuja tilkkuystäviä, tällä kertaa AirBnB-majoituksessa Vääksyssä. Majapaikan valintaan vaikuttaa paitsi nukkumapaikkojen lukumäärä, myös pöytätilan määrä. Esittelykuvissa jätetään tämä tärkeä seikka usein liian vähälle huomiolle.

Tässä majoituksessa paras pöytätila oli lasitetulla terassilla. Siinä oli hyvin viihtyisää, ja sovimme kaikki ompelukoneinemme pöydän ääreen, kun kaksi meistä jäi sohvalle käsinompelustensa kanssa.
Päädyin askartelemaan tilkkupintaa orvoksi jääneistä blokeista. Olen tehnyt liikaa blokkeja yllättävän moneen tilkkutyöhön! Olin tutkinut blokkivarastojani ennen lähtöä, ja kokeilin, miten hyvin ne sopisivat yhteen.
Tällainen sommitteleminen ei jotenkin inspiroinut minua, mutta olin päättänyt loihtia blokeista jonkunlaisen pinnan. Onneksi lähtöä edeltävinä päivinä sain kunnollisen idean jostain virtuaalimaailman syövereissä näkemästäni tilkkuteoksesta! Aloin toteuttaa uutta visiotani ompeluviikonlopun aikana.

Tilkkuystävän hylkäämä, iso tähtiblokki oli minulle lähtökohta. Koska olen havainnut ohuet, mustat kangasjuovat tehokkaiksi, valitsin ne myös tähän työhön. Lisätäkseni ryhtiä tilkkupintaan ja vähentääkseni orpoblokkien tarvetta ompelin aina blokkirivien väliin batiikkikangasraidan.

Viikonlopun aikana tein muutakin, mutta silti pääsin näin pitkälle projektissani:
Kotona katsoin tilkkupintaa ja totesin vasemmassa alanurkassa näkyvän, nopeasti tekaiseman täytepalan näyttävän liian sekavalta. Purin sen pois ja ompelin tilalle uuden. Ja jatkoin orpoblokkikierroksia tuonne yläreunaan.
Ompelin vuonna 2021 niin sanotuista economyblokeista Tupla vai kuitti -nimisen tilkkupeiton. Leikkasin ja ompelin kolmiopaloja neliöiden ympärille niin moneen blokkiin, että uuvun yhä kun vain ajattelenkin asiaa! En ikinä enää halua tehdä yhtään tuollaista blokkia!

Siksipä ihmettelenkin kovasti, miten minulle jäi käsiin näin mittava määrä valmiita economyblokkeja!
Jos katsot oikean reunan pystysuoraa blokkiriviä, näet economyblokkien välissä epämääräisen violetteja blokkeja. Ne ovat vuonna 2011 valmistuneeseen Iltahämärässä-tilkkupeittoon ompelemiani ninepatch-blokkeja.

Voi niitä aikoja! Tilkkuvarastoni oli pieni ja kontrasti oli minulle lähes tuntematon asia. Koska kaiken värisiä tilkkukankaita ei vain ollut tai minulla ei ollut noin vain varaa ostaa juuri haluamiani kankaita, käytin lakanakangasta ninepatch-blokkien välikaitaleina. Taustakappalekin taisi olla lakanakankaasta.

Lisäksi Töölön Tilkkupajan tikkauspalvelusta ei ollut tietoakaan, joten jouduin tikkaamaan tilkkupeiton itse. Niin, ja taisin käyttää siihen ohuehkoa polyestervanua, ja valmis peitto oli siksi ohuen puoleinen sekin.

Asiat ovat nykyisin monella tavalla paremmin!

Arvelen, ettette ehkä hamota, miten peittoani rakennan. Otin kuvan, joka pyrkii näyttämään, millainen tilkkupinnan kuviosta tulee sitten kun peitto on tasoitettu.
Eli lähtökohtana oleva vasemman reunan tähtiblokki leikkautuu nurkasta nurkkaan halki ja tilkkupinnan poikki kulkee tuollaisia on-suurempi-kuin-merkkiä muistuttavia batiikkiraitoja.

Suunnilleen tämänhetkinen tilanne. Tähtösen mukaan asettuvia blokkirivejä on neljä ja batiikkiraitoja myös neljä.
Aloittaessani projektia arvelin batiikkini riittävän työhön, mutta nyt on alkanut epäilyttää. Vaikka en tahtoisi korvata sitä toisella kankaalla, saatan joutua kehittämään suunnitelman bee!

Kommentit

Irma sanoi…
Näyttää oikein hyvältä! Batiikki ja musta raita tekevät siitä täydellisen:)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ompele vetoketjulaukku.