miksi leikkuri, ei sakset?

Tilkkutyöharrastusta aloittaessani mietin, miksi sijoittaisin silloin huomattavalta tuntuneen summan erikoistyökaluihin, jotka sopisivat vain tähän yhteen ompeluharrastukseen. En sijoittanutkaan, vaan tein ensimmäisen tilkkupeittoni ilman erikoistyökaluja. Ajattelinko, että työkalut olisivat paljon melua tyhjästä? Ehkä luulin, että kyseessä oli markkinointikikka, jolla myydään harrastajille turhaa tavaraa.

Avauduin harhaluuloistani ja ensimmäisen tilkkupeiton värkkäämisestä tässä postauksessani. Nyt tiedän paremmin. Leikkuualusta, pyöröleikkuri ja viivain ovat tilkkutyön tekijän parhaat ystävät.

Nopeaa. Mieti, kauanko menee mitata ja leikata esimerkiksi neljän sentin levyinen kaitale saksipelillä kankaan koko leveydeltä. Leikkurilla, vips vain!

Helppoa. Muutaman kaitaleen saksipelillä leikattuasi olet käsi kipeänä, tai ainakin melkein. Leikkurointi ei rasita ja se on maailman kätevintä.

Tarkkaa. Leikkurin terä kulkee viivaimen reunaa pitkin suoraan ja tarkasti. Saksilla leikatun kaitaleen reunassa voi olla pykää ja syvennystä.

Ainoa keino. En ryhtyisi tasoittamaan valmiiksi kokoamaani tilkkublokkia saksipelillä. Ehkä joku Saksikäsi-Edvard siihen pystyisi, mutta en minä. En myöskään osaa ommella niin auringontarkkoja blokkeja, ettei niitä pitäisi tasoitella ennen ompelemista isommaksi pinnaksi.


Tästä näkyy, etteivät tilkkublokkini reunat ole viivasuorat, vaan niitä on syytä tasoittaa. Voisiko reunan suoristaa saksimalla? Enpä usko.


Ruudutus paljastaa armotta blokkini vinot reunat. Jos lähtisin ompelemaan tällaisia suoristamattomia paloja toisiinsa, valmis tilkkupinta kupruilisi ikävästi.

Kivaa. Tämä on painavin syy! Koska leikkurointi on nopeaa, helppoa ja tarkkaa, se tekee koko harrastuksesta kivamman. Minun ei tarvitse käyttää aikaani turhaan tuhertamiseen, vaan voin keskittyä työhön, josta eniten pidän – sommitteluun, ompelemiseen ja väli- ja lopputulosten ihailemiseen!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Mikä olisi paras setti aloittavlle tilkkuilijalle, alusta saisi ainakin olla mahdollisimman iso.Settejä ton tarjolla netissä vaikka kuinka paljon, olisi mukava ettei tulisi ostettua sikaa säkissä näin aloittelijana.
Tilkunviilaaja sanoi…
Anonymous, olet oikeassa: iso alusta. Minä olen tykännyt Fiskarsin valmistamasta, ohuelta tuntuvasta mutta kestäväksi osoittautuneesta alustasta. Käytän Olfan leikkuria ja vaihdan terää melko usein. Fiskarsin sileä leikkuuviivain osoittautui liian liukkaaksi ja siinä oli nollakohtakin oudosti: leikkasin sillä usein väärin. Hanki noin 60 cm pitkä viivain, jonka nurjalla puolella tuntuvat mittaviivojen urat, se pysyy paikallaan parhaiten. Sentit vai tuumat - se on makuasia. Itse käytän senttimittoja. Näillä kolmella tavaralla pääset alkuun. Niitä kannattaa kysyä tilkkutyötarvikkeita myyviltä toimijoilta. Suosittelen suosimaan suomalaisia myyjiä, niin saat neuvoja omalla kielelläsi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.