tilkkupeiton reunan kanttaaminen.

Olen julkaissut blogipostauksina ohjeet tilkkupeiton reunakantin ompelemiseen. Tässä erillisten ohjeideni yhteenveto!


Ota jo aloittaessasi huomioon lopetus

Ennen kuin aloitat, katso Cassandra Plottin video siitä, miten reunakantin päät yhdistetään siististi ja helposti toisiinsa. Voit ottaa huomioon yhdistämisen vaativan työskentelyvaran.

Ensimmäinen kierros

Ensimmäisen kierroksen ompeleminen – erityisesti reunakantin kulmien ompeleminen - ohje tässä.

Käännetyn kantin kiinnittäminen

Kun ensimmäinen kierros on ommeltuna, käännetyn kantin kiinnittäminen on helppoa. Vain kulmien ompeleminen voi olla haastavaa. Tässä kirjoittamani ohje reunakantin kulmien ompelemiseen toisella kierroksella.

Yhdistä reunakantin päät

Lopuksi pitää yhdistää reunakantin päät. Tällä videolla siis on kätevä tapa yhdistää reunakantin päät toisiinsa. Tämä on kaikista kokeilemistani ehdottomasti paras tapa.

Vinokaitale vai suora?

Tiina kysyi Mummola-peiton valmistujaispostauksen kommentissaan, miksi leikkaan reunakaitaleeni täysvinoon, vaikka tilkkupeittoni on suorareunainen. Tässä vastaukseni:
  • Vinoon leikattu kantti on kestävämpi. Vielä kun ompelen kaitaleen kaksinkertaisena, peitto kuluu muualta puhki ennen kuin kanttien reunat rispaantuvat. Peitettä käsitellään ja kosketellaan, joten sen reunasta kannattaa tehdä kulutusta kestävä.
  • Kun venytän kaitaletta hiukan samalla kun kiinnitän sen, tilkkupeitosta tulee suora, ei vahingossakaan aaltoileva- tai löperöreunainen. Suora kaitale ei venyisi.
  • Raidallinen kangas vinoon leikattuna näyttää reunakanttina hyvältä.
Suosin siis vinoon leikattua reunakanttia. Leikkaan 6cm levää täysvinoa kaitaletta ja silitän sen kahtia. Kiinnitän kantin tilkkupeiton reunaan ensin taustapuolen ympäri. Käännetyn kantin ompelen siististi koneella tilkkupeiton oikealta puolelta.

Kommentit

Aivosolu sanoi…
Luin jostain, että jos tilkkupinnan reunassa on vinoon leikattua kangasta (eli reuna itsessään venyy), kannattaa laittaa suoraan leikattu kantti. Suora leikkaus tukee silloin reunaa. Itse en ole toistaiseksi jaksanut ommella kantin päitä yhteen. Ompelen pätkän päällekäin, käännän reunan ja annan olla. Toistaseksi ei ole tullut kovin paksuja liitoksia käyttämilläni kankailla. Itse valitsen mahdollisuuksien mukaan mieluummin vinoon leikatun kantin. Sen vaan saa helposti niin siististi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

seitsemän tilkkuilijatyyppiä – tunnistatko näistä itsesi?