ohje: helppo tilkkublokki.

Helppo tilkkublokki ommellaan kolmesta osasta:
  • Kaksi palaa, leikattu 25cm x 25cm kangasneliöstä 
  • Jäännöstilkuista koottu, noin 25cm pitkä, 5cm korkeaksi tasattu kaitale. Katso tästä postauksestani, miten ompelen tällaisen.
Blokin valmis koko on 25cm x 25cm.

Leikkaa ensin 25cm x 25cm kangasneliö ja leikkaa sen jälkeen kangasneliöstä 7cm korkea kaitale. Saat kaksi palaa:

Helppo tilkkublokki, osat 1 ja 2

Ompele jäännöspalakaitale näiden kahden palan väliin:

Helppo tilkkublokki ommeltuna vaan ei tasoitettuna

Tasoita blokki 25cm x 25cm kokoiseksi. Älä leikkaa 7cm kaitaleen puolelta, vaan isomman kangasneliöstä leikkaamasi kappaleen puolelta.

Helppoa tilkkupintaa helposta tilkkublokista 

Tämän idean mukaiseen tilkkupintaan tulee sekä blokkeja että tavallisia kangasneliöitä.

Kannattaa valita kaksi väriä. Itse valitsin punaisen ja vihreän, mutten tietenkään pystynyt rajoittumaan niihin, vaan käytin myös sinisävyisiä kankaita. Sommittelu ja suunnittelu on varmasti helpompaa, jos käyttää vain kahta väriä.

Päätä, minkä kokoisen pinnan haluat koota. Palat ovat 25cm x 25cm eli 6 x 8 = 48 blokista saa noin 150cm x 200cm kokoisen pinnan. (No, pinnasta tulee vähän pienempi saumojen takia.)

Leikkaa tarvittava määrä valitsemasi värisiä kangasneliöitä, noin puolet yhtä ja toinen puoli toista väriä. Valitse sekä vaaleita, tummia että keskivärisiä kankaita. 

Ompele tämän jälkeen esimerkiksi jäännöspaloistasi valitsemasi värisiä kaitaleita, joiden valmis koko on 5cm x noin 25cm. Tarvitset kaitaleita noin 2/3 kangasneliöittesi kokonaismäärästä. Jos siis olet tekemässä pinnan 48 kangasneliöstä, ompele 32 kaitaletta. Noin puolet kaitaleista yhtä valitsemaasi väriä ja noin puolet sitä toista.

Ompele äskeisiä helppoja tilkkublokkeja niin, että neliössäsi on aina toisen valitsemasi värinen jäännöspalakaitale ja tasoita blokit kokoon 25cm x 25cm.

Useampi helppo tilkkublokki

Kuvassa on kaksi puna-vihreää blokkiani ja yksi sini-punainen. Ne odottavat tasoittelemistaan.

Sommittele blokeista ja kangasneliöistä viehkeä tilkkupinta.

Tässä oma, keskeneräinen tilkkupintani:

Ompele tilkkupeite: Helppo tilkkublokki helposti koottavassa tilkkupinnassa

Minulla on tässä liian vähän blokkeja eivätkä kaikki ole kunnolla tasoitettujakaan, mutta idean näkee. Tilkkupinnassa on sekä tavallisia, isohkoja kangasneliöitä että koottuja blokkeja, ja blokkien raidat kulkevat satunnaisesti.

Tähän malliin voi aivan hyvin valita sekä rumeliini- että kaunotarkankaita! Pinnasta tulee mielenkiintoisempi, elleivät kaikki käytetyt kankaat ole kauniita. Tilkkublokki voi näyttää yksinään aivan hirveältä, mutta se voi silti toimia erinomaisesti osana kokonaisuutta.

Jos kankaiden keskinäinen sopivuus arveluttaa, voit aina tehdä enemmän blokkeja/kangasneliöitä kuin tarvitset. Tee lopullinen valinta samalla kun sommittelet neliöpinnan.

* 14.6.2012 lisätty huomautus *
Kokosin blokeista tilkkupinnan käyttäen vaaleita ja tummia, 6cm leveitä välikaitaleita. Pinnasta tuli modernin näköinen. Näet toteutuksen tästä postauksesta.

Kommentit

Soile Kivinen sanoi…
aika freesin näköinen, moderni ja raikas. painan tykkää-nappulaa
Anonyymi sanoi…
Kivan näköistä pintaa! Tässä voisi käyttää varastosta pois niitä liian värikkäitä kankaita, mitä ei muuten osaa käyttää.

Maritta, blokkisiskot
Tiinatei sanoi…
Kiitos taas vinkistä! Listani, jonka otsikko on "Tätä pitää kokeilla" alkaa olla jo huisin pitkä, kun hyviä ideoita pukkaa vastaan koko ajan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

seitsemän tilkkuilijatyyppiä – tunnistatko näistä itsesi?