maanantai 6. kesäkuuta 2011

ompele vetoketjulaukku.

Kesäisen vetoketjulaukun ”ohje” lähtee tilanteesta, jossa kaksi noin 45cm x 35 cm tilkkupintaa ovat valmiit ja ne on tikattu yhteen collegejersey- ja tikkausvanukappaleiden kanssa.


Tasoitetaan tilkkupinnat suorakaiteiksi. Minulla toinen kappale oli hiukan toista kapeampi ja toinen vastaavasti matalampi. Tasoitin minulla olleet kappaleet kokoon 43.5cm x 34cm.

Etsitään muut tarvittavat kankaat tilkkupintoihin sopiviksi:
- 2 vuorikappaletta, täsmälleen saman kokoiset kuin tikatut laukkukappaleet
- (sisätaskuun 2 palaa, esimerkiksi 35cm x 15cm)
- 2 sankakappaletta, 9cm x 66cm
- sankakappaleiden taakse silitettävä tukikangas
- 3.5cm leveää kaitaletta laukun yläreunan huolitteluun, noin metrin pätkä

Vetoketjulaukun ompelussa on seuraavat vaiheet:

1. Sisätasku
2. Laukun ompeleminen pussin muotoiseksi (vuorikappaleet, laukkukappaleet)
3. Laukun pohjan ompeleminen (vuorikappaleet, laukkukappaleet)
4. Vetoketjulipare tilkkulaukkuun
5. Laukun sangat
6. Tilkkulaukun sankojen ja vetoketjulipareen kiinnittäminen (ensin neuloilla)
7. Laukun yläreunan huolitteleminen
8. Vetoketjun pään huolittelukappale

Sisätasku

Ennen kuin vuorikappaleet ompelee yhteen, niihin kannattaa tehdä sisätasku – jos siis sellaisen laukkuun haluaa. Tällaiseen isompaan tilkkulaukkuun leikkaan taskun, joka on 16cm korkea (leikkausviivaimeni korkeus) ja 25-30cm leveä. Leikkaan saman kokoisen palan taskun vuorikankaasta (mitä tahansa puuvillakangasta).

Tässä vaiheessa yritän muistaa ommella Tilkunviilaaja-kangasmerkin taskun päällikappaleen yläreunaan.

Ompelen sisätaskun päälli- ja vuorikankaan oikeat puolet vastakkain yhteen reunoja pitkin, jätän kääntöaukon alareunaan. Käännän kappaleet oikein päin ja silitän. Silitän kääntöaukon siistiksi samalla.

Vinkki: Nyt seuraa kikka kuutonen: silitän pienen laskoksen taskun alareunaan. Jos teen kaksiosaisen taskun, silitän laskoksen kumpaankin reunaan. Laskos tekee sen, että taskussa on vähän syvyystilaa. Taskussa ei voi säilyttää kuin ihan litteitä juttuja, ellei siinä ole syvyyttä.


Tikkaan taskun yläreunan läheltä ulkoreunaa.

Asettelen taskun vuorikappaleelle, kiinnitän nuppineuloilla niin, että reunat ovat suorassa ja vuorikappaleen reunojen suuntaisesti. Laskoksen kanssa kannattaa olla huolellinen.

Kun tasku on neuloilla kiinni vuorikankaassa, ompelen sen kiinni läheltä reunoja. Tähän taskuun tein kaksi osaa: ompelin ensin toista pystyreunaa alas, käännyin alareunan suuntaan ja ompelin vähän matkaa, sitten käännyin taas ja ompelin suoraan poikki taskukappaleen. Käännyin takaisin, ompelin äskeisen tikin vierestä ja jatkoin sitten alareunaa ja toista reunaa pitkin.

Kun tasku on ommeltu ja ompeleet päätelty, vuorikappaleet ommellaan yhteen pussiksi, oikeat puolet vastakkain.

Laukun pohjan ompeleminen

Sitten ommellaan laukkuun pohjan muoto. Silitän sivu- ja pohjasaumoja vähän kynnellä auki ja levitän laukkua kolmiomaisesti auki nurkasta, näin:


Litistän kolmiota ja tarkistan, että sivu- ja pohjasauma osuvat kohdakkain. Tämän kokoiseen laukkuun ompelen yhteensä 10cm leveän pohjan eli mittaan saumasta kumpaankin suuntaan 5cm, merkitsen kohdat ja ompelen sauman kolmion poikki (kuvassa viivaimen suuntaisesti).


Tilkkulaukun kappaleet ompelen samalla tavalla.

Laukkukappaleiden pohjakolmion leikkaan pois, koska se on niin paksu. Jätän vain noin 1cm leveän saumanvaran, jonka yleensä siksakkaan.

Sitten laukkuaihio ja vuori asetellaan sisäkkäin. Kiinnitän ne yleensä nuppineuloin toisiinsa, ensin sivusaumat tismalleen kohdakkain ja sen jälkeen suunnilleen keskikohdasta, plus muutaman muun neulan. Tässä vaiheessa laukku alkaa antaa käsitystä siitä, millainen siitä tulee valmiina!


Pohja näyttää ompelemisen jälkeen tällaiselta:


Tilkkupinnassahan oli noin 6-7cm leveä kangaskaitale alareunassa. Sen takia laukun pohja on nyt tällainen.

Vetoketjulipare tilkkulaukkuun

Tämän tilkkulaukun kappaleet olivat tasoitettuina 43.5cm leveät. Leikkasin laukkuun 35cm pitkät ja 10cm leveät vetoketjun reunakappaleet.

Leikkaan reunakappaleiden alle hiukan näitä kappaleita pienemmät vanut ja tikkaan kankaan ja vanun yhteen:


Taitan kappaleet pitkittäin kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain ja ompelen toisen lyhyen reunan pussiin, käännän oikeat puolet ulospäin. Vetoketjun kummallekin puolelle on nyt reunakappale.

Ompelen toisen reunakappaleen vetoketjun päälle. Risareuna vetoketjun pohjan puolelle, kappaleen taitepuoli vetoketjun hammastuksen puolelle. Aloitan ompelemisen risareunasta.


Merkitsen vetoketjun toiselle puolelle, mihin asti reunakappale ulottuu, asettelen toisen reunakappaleen sen kanssa tasan ja ompelen kiinni, tällä kertaa aloittaen taitereunasta.

Olen kokemuksesta havainnut, että kappaleet muuttuvat mystisesti eri mittaisiksi, kun ne ommellaan kiinni vetoketjuun. Jos aloittaisin kummankin palan ompelun risareunan suunnasta, kappaleiden reunat eivät varmasti osuisi täsmälleen kohdakkain, vaan jäisivät juuri hivenen eri kohdille (kuten tästä risareunasta huomaa):


Risareunan puolella pientä pituuseroa ei lopulta huomaa, koska reuna huolitellaan joka tapauksessa kaitaleella.

Risareunan huolittelemisen jälkeen vetoketjukaitale on valmis kiinnitettäväksi laukun yläreunaan.

Ommellaan laukkuun sangat

Tätä isompaa tilkkulaukkua on tarkoitus voida kantaa myös olalla, ja sangat ovatkin siksi 66cm pitkät. Teen useimmiten pyykkinarutäytteiset sangat, eli leikkaan 9cm leveät kaitaleet, silitän nurjalle puolelle tukikankaan ja sitten silitän kaitaleen pitkittäin puoliksi ja sen jälkeen risareunat taitteen kohdalle, jolloin sangasta tulee nelinkertainen.

Mittaan sankakaitaleita noin kolme senttiä lyhyemmän pätkän muovista pyykkinarua, kertaa kaksi.


Tyrkin pyykkinarun taitetun kaitaleen taitosuomaan tiiviisti, nipistän kankaat yhteen niin että taitereunat menevät yhä tasan ja kiinnitän nuppineulan lähelle pyykkinarua. Koko kaitaleen matkalta näin, ja toiselle kaitaleelle sama juttu.

Otan taas esiin vetoketjupaininjalan ja ompelen läheltä pyykkinarua. Huolehdin, että taitereunat pysyvät edelleen tasan. Ompelen yleensä kummankin sankakappaleen ketjussa.

Tikkaan vielä toisen ompeleen läheltä taitereunaa. Sangat valmiit! Kaikki on valmista laukun viimeistelemistä varten.

Tilkkulaukun sankojen ja vetoketjulipareen kiinnitys

Merkkaan laukkuun keskikohdan, etu- ja takakappaleelle. (Tämän voisi tehdä jo siinä vaiheessa, kun tasaa tikatun tilkkupinnan, mutta en tahdo sitä silloin muistaa.)
Mittaan keskikohdasta yleensä 6.5cm kummallekin puolelle ja merkkaan nuppineulalla. Näille kohdille asettelen sankojen sisäreunat ja kiinnitän sangat nuppineuloilla.


Vinkki: Ompelen yleensä sangat 12-13cm etäisyydelle toisistaan. Tämä on käytännöllinen etäisyys. Sangat voivat toki olla lähempänäkin toisiaan, mutta juuri etäämmälle niitä ei kannata kiinnittää, jottei laukun yläreuna nitkahda sankojen välistä longolle.

Kun sangat on kiinnitetty, otan vetoketjulipareen. Merkkaan sen risareunaan keskikohdan ja kiinnitän sen nuppineulalla laukun keskikohtaan. Sitten nuppineuloilla pitkin laukun muuta reunaa. Toinen puoli samalla tavalla.


Laukun yläreunan huolitteleminen

Ompelen laukun yläreunaan 3.5cm leveän huolittelukaitaleen. Oikea puoli oikeaa vasten (kaitaleen oikea puoli, laukun ulkopuoli), ompelen paininjalan etäisyydeltä reunasta. Kaikki kiinnittyvät kaitaleeseen samalla: laukkupinta, vuori, sangat ja vetoketjulipareen kumpikin puoli.

Huolittelukaitale on tässä tapauksessa lankasuora. Koska laukun yläreuna on suora, kaitaleen ei tarvitse olla vinoon leikattu.

Koska ompelen oikea puoli oikeaa vasten, joudun valitettavasti kiinnittämään käännetyn kaitaleen ommelviivaan käsin ompelemalla. (Jos kaitaleen ompeleminen vetoketjuliparepuolelle onnistuisi vähänkään kätevämmin, tekisin niin – silloin voisin kiinnittää taitetun kaitaleen koneompeleella, joka tulisi laukun oikealle puolelle tosi siististi, ei välttämättä niin siististi liparepuolelle.)


Tikkaan laukun yläreunaan ompeleen. Taitan sangat tässä vaiheessa ylöspäin, ja tikkaus kiinnittää ne siihen asentoon.

Enää täytyy ommella vetoketjun vedinpäähän huolittelukappale: laukku sisätaskuineen, vetoketjuineen ja sankoineen on valmis.

5 kommenttia:

Eija kirjoitti...

Hyvä ja selkeä ohje. Kiitos ;D

Elämäntapaidiootti kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Ehkä joku päivä rohkaisen itseni ja kokeilen :)

Seikku kirjoitti...

Aion kyllä yrittää joku päivä tätä laukkua. Katselin jo kankaitani ja taidan tuhota kirppikseltä löytämäni retrovirhreän mummonmekon. Mikä on tämän laukun vetoketjun pituus? Sitä tietoa en huomannut ohjeesta.
Ihanaa porukkaa tämä käsityö-netti, ohjeita ei pihistetä, vaan auliisti annetaan neuvoja toisille.
Kiitos kaunis!

Tilkunviilaaja kirjoitti...

En muista laukkuun käyttämäni vetoketjun pituutta - olisikohan se ollut 55cm pitkä kun valmis laukku oli 40cm leveä... Mieluummin pitkä kuin lyhyt. Sovittelen aina vetoketjua laukun yläpuolella, että miltä pituus vaikuttaa. Ketjua voi toisesta päästä lyhentää eli sen ei tarvitse olla valmiiksi oikean mittainen.

Huom, jos tuntuu/näyttää, ettei vetoketjun ompeleminen onnistu, laukun voi tietenkin toteuttaa myös ilman vetoketjuliparetta! Asian voi päättää ihan viime tingassakin.

KahviKaneli kirjoitti...

Kiitos ihanasta ohjeesta!
Tuli monta vinkkiä uutta ja niksiä - aloittelija kun olen. Mukavaa Uutta Vuotta!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails