luin tilkkulehden.

Seuraavassa esitän seitsemän sekalaista huomiota Tilkkulehden numerosta 4/2014. Lisäksi luettelen viisi asiaa, jotka todella haluaisin Tilkkulehdessä muuttaa, jos vain voisin. Lopuksi kerron muutaman kenties yllättävän asian Tilkkulehtien sisällöstä (tiedot ovat kyllä peräisin vuodelta 2012, mutta ne ovat silti yllättäviä).

7 sekalaista huomiota Tilkulehdestä 4/2014 

 



1 - En lue koskaan sisällysluettelosivua. Paitsi joskus jälkikäteen katson.

2 – Päätoimittajan pääkirjoituksesta luin, millä tavalla osa kuvista saattaa valikoitua lehteen. Hyvä tietää. Tietysti sitä toivoisi, että kuvaaja varmistuisi kuvan onnistumisesta ja kuvan lähettäjä vaivautuisi tarkistamaan, että kuva on kelvollinen. Nykyään kuvataan diginä, joten filmiä ei ole tarpeen säästellä.

3 – Pakko oli vähän naurahtaa toimituksen kämmille (hyväntahtoisesti, huom). Juttu alkaa ”Tilkkuyhdistys Finn Quilt täyttää 25 vuotta ensi vuonna. Tähän tarvittaisiin jotain esim. Pirjolta.” Teen työssäni asiakaslehteä ja ymmärrän, miten tällainen virhe sattuu! Ja jälkikäteen, voi miten harmittaa.

4 - Vähän huvitti toisenkin kerran. Luen usein aika huolettomasti arvaamalla ja väärin tietysti, ja nyt luin että ”Muistakaa ottaa mukaan iloinen mieli ja TERVEET kädet,” vaikka siinä puhuttiin tekevistä käsistä.

5 – Valtakunnallinen tilkkutyönäyttely. Olenkohan poikkeava lukija, kun haluaisin nähdä melkein pelkkiä tilkkutöiden kuvia näissä jutuissa? Tässä oli kuvituksena useampi yleisnäkymä ja minipieniä ihmishahmoja jossain tilassa. Jos halutaan esitellä jetset-palstamaisesti paikalla olleita, niin reilu kuva, jossa ihmiset ehkä oikein poseeraavat ja josta näkee, kuka kuvassa on. Kuvatekstiin vielä henkilöiden nimet.


6 - Tilkut piknikillä –jutussa oli monta kunnon kokoista kuvaa ja väliotsikot ! ! ! Vastaavasti toteutettuja juttuja näkisin mielelläni lisää, siis lukijaa kohtaan huomaavaisesti kirjoitettuja ja taitettuja.

7 – Takasivun kuva on terävä, aidon värinen ja kolmiulotteisen oloinen. Lisää tällaisia kuvia Tilkkulehteen!


 

5 harrasta toivetta 


Seuraavien asioiden toivoisin olevan toisin Tilkkulehdessä.

1 – Lehden perustaittomalli on ajastaan jäljessä. Toivoisin, ah, toivoisin, että jutut taitettaisiin paremmin! Lehti on näyttänyt samalta ainakin kymmenen vuotta. Tilkkutyöt ovat visuaalisia ja lehden soisi kunniottavan tätä olemalla myös sykähdyttävän visuaalinen.

2 – Pitkät tekstipötköt saisivat olla historiaa. Juttujen pitäisi olla palasteltuja, väliotsikoin eroteltuja.

3 – Henkilöihin liittyvissä jutuissa henkilön koko nimi näkyviin heti jutun alkuvaiheille. Ellei otsikkoon, niin ensimmäiseen tekstikappaleeseen.

4 – Kuvien esittämät aiheet aina kunnon koossa näkymään. Yleensä kuvia ei ole rajattu ainakaan silminnähtävästi. Liian usein näkee kuvan, jossa on liian pienenä näkyvät kasvot ja aivan liian pienenä näkyviä tilkkutöitä taustalla.

5 – Sisältö saisi olla tavoitteellisempi. Lehdestä huokuu, että siinä on mukana suunnilleen ne jutut, mitä on ehdotettu mukaan, ja yhdistyksen tiedotus tietysti. Jos ajatellaan, että lehti on meitä yhdistyksen jäseniä varten, meillä on varmasti muitakin tietotarpeita. Onko vasta-alkajille varmasti jotain? Onko edistyneille harrastajille heitä kiinnostavia juttuja?

 

Yllättäviä faktoja Tilkkulehden sisällöstä 


Paneuduin vuoden 2013 alkupuolella Tilkkulehden sisältöön ja analysoin, kuinka paljon kokonaissivumäärästä on omistettu millekin aiheelle.


Yhdistyksen tiedotus vei noin 20% sivumäärästä ja melkein 40% sivumäärästä käytettiin tapahtumien ja näyttelyiden raportointiin.

Päättelin, että Tilkkulehden avainyleisöä ovat kenties yhdistyksen melko aktiiviset jäsenet – tyypillisesti vähän pidemmälle edistyneet harrastajat, jotka ovat mukana kiltatoiminnassa. Arvioin, että heitä kiinnostaisivat erityisesti seuraavanlaiset juttutyypit:
  • Henkilökohtainen tarina 
  • Tapahtumat, näyttelyt 
  • Kirja-arviot 
  • Tekniikat, vaativammat 
  • Tilkkutyöstä kerrotaan syvällisemmin 
  • Miten helpommin tilkkutöitä. Vinkit 
  • Ideat, mitä tilkkutyönä voi tehdä. 

Yhteensä näiden aihealueiden juttuihin oli kuitenkin käytetty alle puolet lehden vuosittaisesta sivumäärästä.

Kuvittelin myös, että tilkkuilun vasta-alkajat voisivat olla kiinnostava kohdeyleisö, koska heistä voisi tulla uusia jäseniä yhdistykseen. Yhdistyshän tarvitsee uusia jäseniä, sillä muuten se kuihtuu.

Vasta-alkajista erityisesti seuraavat juttutyypit voivat olla niitä kiinnostavimpia:
  • Henkilökohtainen tarina 
  • Tilkkutyöohje, helppo 
  • Miten helpommin tilkkutöitä. Vinkit 
  • Kirja-arviot 
  • Tekniikat-helpot 
  • Ideat, mitä tilkkutyönä voi tehdä 

Näihin aiheisiin oli vuoden 2012 lehtien sivumäärästä käytetty vain alle kahdeksan prosenttia. Tilkkulehti ei todennäköisesti ole paras houkute uudelle jäsenelle. Minusta tässä hukataan valtava mahdollisuus jäsenhankintaan.

Vuoden 2013 aikana toimitin nimenomaan näihin kiinnostavimmiksi arvaamiini aiheisiin liittyviä juttuja Tilkkulehteen. Vuoden loppupuolella päätin, etten kirjoittaisi lehteen enää ennen kuin sen ulkonäköä uudistettaisiin ja/tai joku, vaikka päätoimittaja tai kuka hyvänsä muukin, pyytäisi juttuja. Ei ole koko vuonna tarvinnut kirjoitella!

Kommentit

Irma sanoi…
Puhut tai kirjoitat asiaa. Samaa mieltä olen monessa kohdassa. Muistan kun aikoinaan uutena tilkkuilijana tilasin lehden ja olin vähän hämmästynyt kun kuvittelin siinä olevan enemmän ohjeita ym.tilkkuiluun liittyvää opastusta mutta sisältö olikin aivan muuta. Ajan kanssa olen tottunut siihen mutta joka kerta kun lehti ilmestyy selaan ensin nopeasti ja katson onko mitään mukavaa vinkkiä. Sitten vasta luen tarkemmin. Ehkä ehdotuksesi kannattaisi lähettää lehden toimitukseen:)
Soile Kivinen sanoi…
Minä ihmettelen aina lehden kantta, harvoin esillä on kauniita tilkkutöitä, enemmänkin kokeilevaa askastelua :)
Maritta sanoi…
Samoilla ajtuksilla mennään :)
Minä olen yrittänyt "myydä" jäsenyyttä aina tilaisuuden tullen, mutta huonosti on käynyt kaupaksi. Mahdolliset uudet jäsenet ovat aina selanneet lehden, kyselleet mitä muita etuja jäsenyys tuo ja sen jälkeen todenneet, ettei jäsenyys kiinnosta. Syys on useinmiten ollut lehdessä, joka ei ole ollut tarpeeksi innostavan oloinen. Tyyliltään kuulemma kuin 70-luvulta. Nykyiset käsityölehdet ovat niin värikäitä, lyhyitä juttuja pullollaan, esittelevät ideoita jne. Nuoret ovat enemmän kiinnostuneita "vauhdikkaamista" lehdistä :)
Tiinatei sanoi…
Samaa mieltä sekä Tilkunviilaajan että edellisten kommentoijien kanssa. Tilkkukurssikuvauksia lukiessani ihmettelen aina, missä ko. kursseista on tiedotettu, mahtuisikohan jonkinlainen kurssi/koulutuskalenteri mukaan? Aikaisemmin (pari vuotta sitten?) Kvilttaajan blogissa keskusteltiin samasta asiasta, ja silloin kommentoin muistaakseni sitä, että lehden painopiste on mielestäni liikaa taidetilkkutöissä. Niiden rinnalle kaipaisin nimenomaan ohjeita ja vinkkejä käyttötavaroille, tai esim. miten hyödyntää tilkkuompelua vaateompelussa.
Aivosolu sanoi…
Jutustasi ei käynyt ilmi, että maksetaanko lehden tekijöille palkkaa. Ilmeisesti ainakaan juttujen lähettäjille ei. Kovasti ei missään lajissa ja harrastuksessa vapaaehtoisuutta kiitellä. Jos lehteä tehdään talkoilla niin aika paljon vaatii joltain aikaa sen ulkoasua muuttaa. Jos taas jollekin maksetaan palkkaa niin sitten saa jo enemmän vaatiakin. Itse olen aloitteleva tilkkuilija enkä oikein ole kiinnostunut lehdistä. Tämä siis koskee kaikkia (käsityö)lehtiä. Luen kyllä lehtiä jos jostain sellaisen käsiini saan. Netistä on vaan niin paljon helpompi hakea juttuja kuin lehdestä. Lisäksi itselläni on vilkas mielikuvitus ja rohkeus kokeilla tehdä asioita ilman ohjeita. Viihdearvoltaan parhaita olis ehkä noi henkilökohtaset tarinat tai tarinat tilkkutöiden takaa. Myös oikopolut, kikat ja neuvot vois olla minua kiinnostavia juttuja. Voisko kattoa jostain omasta mielestä hyvän näkösestä tilkkulehdestä (ulkomaalaisesta?) vinkkejä lehden uudistamiseen?
Tilkunviilaaja sanoi…
Löysin vuosi sitten netistä valmiita lehtientaittopohjia, joista olisi ehkä löytynyt lehdelle uusi ulkomuoto. 25 dollarilla olisi saanut muistaakseni 50 erilaista. Ehdottelin hallitukselle, mutta ei kuulunut vastausta. Koko tässä kuviossa ei ole niinkään rahasta kysymys, luulisin.
Tilkku & Tilkku sanoi…
Olen samaa mielta edellisten kanssa lehden vanhahtavasta ja alakuloisesta tyylistä. Tilkkuyhdistykseen pitäisi kaikin keinoin saada nuorta väkeä mukaan. Ne tilkkukurssit ja-tapatumat, joissa olen ollut, osallistujien keski-ikä on aika korkea. Aloittelevia tilkkuilijoita tuskin houkutellaan esimerkiksi tämän vuoden lehtien kansikuvilla paneutumaan sisältöön. Ehkä lehden taidetilkkutöillä on myös karkoittava vaikutus avustajiin, itse en tohtisi esitellä tekemiäni käyttötavararäpellysiä taidokkaiden luomusten rinnalla. Avustajien ohjeet ja vinkit, jotka lehdessä ovat ollet mielestäni hyviä ja opastavia.
Satu sanoi…
Hyviä kommentteja hyvään juttuusi! En ole vieläkään liittynyt jäseneksi, vaikka olen vuosia harrastanut tilkkuilua. Olen vuosien varrella nähnyt muutaman lehden ja "kauhistunut" sen vanhahtavaa tyyliä. Ehdottomasti yhdistyksestä pitäisi saada houkuttelevampi ja mikä sitä markkinoikaan parhaiten kuin yhdistyksen jäsenlehti...
Mielenkiintoista!
Erosin jäsenyydestä, ensinnä täysin kuolleen killan vuoksi, eikä tylsääkin tylsempi lehti houkuttanut yhtään enempää. Harmi, parhaimmillaan tällainen toiminta voisi olla toooodella innostavaa, nyt vain ärtymystä aiheuttavaa...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.