iloisia tilkkuja!

Hyvää Vapun päivää kaikille ja erityisesti tilkkuystävälleni Vapulle!

Tilkunviilaajan toukokuun 2013 kalenterikuvassa on 50cm x 50cm seinävaate, jonka tein Helsingin tilkkukilta Syyringin haasteteemaan "Aikuinen nainen".


Seinävaatteen nimi on Sormenpäitä myöten hieno nainen, ja siinä on keskipaneelissa olevien tyylikkäiden ihmiskuvien vieressä itse tehtyjä "kankaita" vihreistä ja pinkkisävyisistä jäännöspaloista.

Vinoneliöitä

Kylläpä on helppoa ommella lisää vinoneliöitä, kun minulla muhkea varanto on valmiiksi leikattuja paloja. Sinisävyisten tilkkujen lisäksi kokeilin myös räväkämpiä sävyjä:


Läheltä katsottuna sekä sinapinkeltainen että oranssipohjainen kuviollinen kangas näyttävät rumilta lievästi sanottuna mielenkiintoisilta, mutta tilkkupintaan ne tuovat kivaa hehkua.

Tein myös vähän liilamman sävyisen blokin:


Ja vapputeemaan sopivan blokin, jossa on sinapinkeltaista ja myös pinkkiä:


Värikkyyttä on tullut mukaan jo jonkun verran:


Väistämättä olen tehnyt myös virheitä.


Yhdet tilkkuruudut olivatkin sentin kapeammat – leveys oli kyllä säädetyt 13cm, mutta olin vahingossa leikannut 12-senttisen kaistaleen, josta paloittelin 13cm leveät palat.

Huomasin palan virheellisyyden vasta kun olin ommellut blokin valmiiksi ja jopa silittänyt sen. Palaa ei voi käyttää alkuperäiseen tarkoitukseensa. Pala lähikuvassa.


Silityksen jälkeen näin heti, ettei pala olekaan neliö. Voi ää. Ja kun tarkistin, niin jokainen tästä kankaasta leikkaamani pala oli samalla tavalla sentin liian matala.

No, tein tähän "blokkiin" uuden neliön ja kaikki on taas kunnossa. Ehkä virheellinen pala pääsee työn taustapuolta koristamaan.

Pari sanaa "tilkkublokeistani"

Yksittäisten vinoraitaneliöiden valmistaminen on kivaa mutta aika suoraviivaista. En halua jymähtää tuntikausiksi kerrallaan vain piirtämään viivoja, vain ompelemaan vaaleita neliöitä tai vain ompelemaan kulmaneliöitä, joten teen aina neljä neliötä kerrallaan. Siinä työvaihe vaihtuu riittävän joutuisasti toiseen, ja valmiin "blokin" eli neljän neliön yhdistelmän pääsee näkemään myös aika pian.

Kokoan kyllä tilkkupinnan myöhemmin niin, että sommittelen kaikki palat alusta lähtien kokonaisuudeksi, varmaankin taas design-lattiaani ja ehkä myös kännykkäkameraani käyttäen.

Saatan esimerkiksi lähteä kokoamaan tilkkupintaan muutaman pienen punaisen vinoneliön – nehän syntyvät vinoraitablokkien kulmapaloista sopivasti yhdistämällä.

Kommentit

Tilkkureppu sanoi…
Blokit näyttävät mielenkiintoisilta ja kauniilta, hyviä väriyhdistelmiä.
Hauskaa Valpurinpäivää!
Kvilttaaja sanoi…
Värikkäiden kankaiden lisääminen neliöihisi toi ytyä niihin. Tilkkupinta senkun paranee kasvaessaan.
Hyvä insinööri, tarkistapa geometrian kirjasta, mikä onkaan vinoneliö;=)
Blokeissasi muodostuu kärjellään seisova neliö, jossa on suorat kulmat. Tai jos katsoo toisesta suunnasta näkee tavallisia neliöitä, joiden ympärillä on rilkkupintaa.
Kangastuksia sanoi…
Millä tekniikalla valmistat blokkisi?

Käytätkö jotakin pikatekniikkaa, esim. tällaista: ?:)
Kangastuksia sanoi…
Oho, linkki ei tullutkaan näkyviin: http://www.youtube.com/watch?v=J5WgTyqB8Pc&list=UUWnhR7raxVFDHmDXqCIzuAw&index=126
Satu sanoi…
Vau, taas syntyy ihanan värikästä ja mielenkiintoisen näköistä tilkkupintaa!
Irma sanoi…
Hyvän näköistä näyttää taas tulevan:)
Mielenkiintoista ja erilaista pintaa riippuen mistä kulmasta työtä katsoo, oikein piti pysähtyä katsomaan ja katsomaan:)
Tilkunviilaaja sanoi…
Kvilttaajalle: Tietenkään ne eivät ole vinoneliöitä! Olen käyttänyt termiä häiritsevän epätarkasti. Korjaan tulevaisuudessa. Englanniksi olen nähnyt tätä pintaa kutsuttavan "äksiksi ja oiksi," mutta ei sekään kuulosta hyvältä.

Kangastuksialle: Little Miss Shabby on tehnyt tälle blokille tuumamittaisen tutoriaalin: http://www.littlemissshabby.com/2011/11/hugs-kisses-quilt-block-tutorial/ ja minä olen muuntanut tuumat sopivasti senteiksi 13 - 8 - 6.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.