lukuisia aiheita.

Mielessä pyörii monta eri aihetta, jotka kaikki haluavat esiintyä blogissani.

Torstaina olin Helsingin tilkkukilta Syyringin kiltaillassa aiheeseen sopiva mekko ylläni. Olisi hienoa, jos olisin joskus tehnyt itselleni tilkkuaiheisen vaatekappaleen, mutta itse tehdyn puutteessa Desigualin palavaatteet sopivat tyyliin, esimerkiksi siis tämä mekko (kuva esitteestä – kuvan henkilö en todellakaan ole minä):


Varmaan jokainen kiltalainen huomasi mekon ja kommentoi myönteisesti. Loistoyleisö! Huomattavasti innostuneempi mekostani kuin perhe oli.

Tilkkulaukun sankaidea

Kiltaillassa bongasin Soilen laukusta hyvän sankaidean, joka ei ollut edes juolahtanut mieleeni – palmikoidut kangaskaitaleet:


Liian vaikea tilkkutyöohje

Uusimmasta Suuri Käsityö –lehdestä on myös sanottavaa. Amy Butlerin kankaat esiintyvät lehdessä edukseen, ja melkein intouduin niin, että lähdin Eurokankaaseen ostoksille. Sain itseni kuitenkin hillityksi. Ensin täytyy ommella jotain merkittävän kokoista varastossa jo olevista kankaista.

Tilkkuharrastajan ominaisuudessa tutustuin Amy Butlerin kankaista kootun tilkkupeiton ompeluohjeisiin:


Toivottavasti kukaan aloitteleva tilkkuaja ei tartu tähän ohjeeseen ja ala ommella! Ohje on varmaan saatu kangasmalliston markkinointimateriaalina, ja myönnän vielä, ettei kuusikulmion ympärille pysty ompelemaan sektoreita muuten kuin osasaumatekniikalla, mutta silti! Saisihan melkein samanlaisen peiton valmistetuksi paljon helpomminkin.

Ehkä se helposti ompeleminen ei tässä olekaan tärkeää. Ja ohjeessa oli kyllä merkintä, että ”vaativa”.

Täytyy sanoa, että lehden ohjeiden mukaan ompelemalla peitto taitaisi jäädä itseltäni tekemättä, ja lasken kuitenkin itseni aika tottuneeksi tilkkuajaksi.

Herkkukankaita joka tapauksessa!

Lilahtavan tilkkupeitteen taustakangas

Leikkasin vihdoin taustakangaspalat lilahtavaan torkkupeittoon. Suurin osa taustasta tulee tästä kankaasta:


Minulla on ollut noin kolme metriä tätä kangasta kaapissa vuosikaudet, enkä ole koskaan raaskinut ommella siitä mitään. Alkujaan aioin ommella tästä Miehelle räväkän havaijilaistyyppisen kesäpaidan, mutta sitten muoti muuttui, ja räväkät paidat jäivät auttamatta vanhanaikaisiksi.

Muutama viikko sitten päätin, etten enää odota räväköiden paitojen muotiinpaluuta vaan käytän upeasti värjätyn kankaan johonkin hyödyllisempään kuin pinossa kaapissa säilyttämiseen.

Yhdistin perhosbatiikkikankaaseen Vera Bradleyn tummanpuhuvaa pallokuvioista kangasta ja kolme yli jäänyttä 3x3-tilkkublokkia:


Liskokuvioinen PC-laukku lähes valmis

Ompelin myös liskokuvioiseen PC-laukkuun toisen reunakaitaleen, kiinnitin siihen (keskeltä aukeavan) vetoketjun ja kokosin päällisen. Ta-daa! Laukku näyttää ilman vuoriakin jo melkein valmiilta:


Sain kootuksi myös vuorikappaleen. Seuraavaksi ompelen sen käsin kiinni päälliseen. Sen jälkeen laukku tarvitsee enää kankaalla päällystetyn sisäpohjavanerin.


Keittiön pöydälle uusi liina

Ompelin vielä keittiöön pöytäliinan. Ostin toissa kesänä Rengon kesäpäivien markkinoilta mielenkiintoisen pallollisen kankaan, josta ajattelin tehdä tilkkutöitä. Esimerkiksi taustakappaleen johonkin työhön. Kesäloman aikana pidin liinaa mökillä pöytäliinana, vaikka en ollut edes siksakannut kankaan reunoja. Kangas näytti yllättävän kivalta siinä tehtävässä.

Kun kangas oli ollut kaapissa vuoden, päätin, etten yritäkään leikata sitä tilkkutöihin, vaan teen siitä pöytäliinan. Nyt se oli ollut makkarin nojatuolin selkänojalla ehkä puoli vuotta odottamassa, että ompelisin reunoihin päärmeet. Tänään se hetki viimein koitti!

Otimme liinan heti käyttöön:


Tytär oli valmistanut kiinalaistyyppisen aterian ja kattanut astiat vastavalmistuneelle liinalle (punaiset tabletit ovat kyllä vanhat).

Uusi tilkkulaukku aluillaan?

Aivan lopuksi ompelin kaksi musta-harmaata tilkkuneliökaitaletta, joiden ympärille voin ommella ”Viidakon jalokivi” –laukun tyyppisen tilkkupinnan.


Ehkä nämä ompelukset riittävät tältä päivältä!

Kommentit

Tintti sanoi…
Tuo läppärilaukku on paras!
Yritän täällä kovasti kuvitella, miltä kuka tahansa suomalainen mies näyttäisi tuosta perhoskankaastaa tehdyssä puserossa :-). Kaunis taustkaangas tilkkupeittoon kyllä.
Tilkunviilaaja sanoi…
No jaa, ehkä se perhoskangas olisi sittenkin ollut liian räväkkä miehen paidaksi, vaikka miehellä oli tuolloin paaaljon vähemmän vuosia mittarissa...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.