Monday, 28 June 2010

tilkkulaukkumuunnoksia.

Juhannustauon aikanakin pohdiskelin tilkkulaukkuja.

Olen tykännyt tästä tehtailemastani tilkkulaukkumallista kolmesta syystä:

- Pinta on kätevä, koska laukun yläreunassa on vaakasuoraan leikattu pala, ei palasaumoja. (Ainoat yläreunaa katkovat saumat ovat ne välttämättömät sivusaumat.)

- Palat ovat riittävän isoja, jotta kuviokankaiden kuviot (yleensä) pääsevät oikeuksiinsa. Laukussa voi siis käyttää niitä ihanimpia kuviokankaita, joita ei millään raaski pilkkoa pieniksi tilkuiksi.

- Mitoitin laukun itse ja vaikka itse sanonkin, siitä tuli juuri sopivan kokoinen ja mittasuhteiltaan miellyttävä.

Näistä lähtökohdista lähdin kehittämään tilkkulaukkumuunnosta. Piirtelin vaihtoehtoja keltaisille tarralapuille ja leikittelin ajatuksella muuttaa laukun muotoakin vähän. Päällimmäiseksi ajatukseksi kuitenkin jäi, että kokeilen leikata pystykappaleet aavistuksen verran kapeneviksi/leveneviksi, mutta pidän laukun kuitenkin tasaisena suorakaiteena. Tein itselleni jo kaavankin:


Tätä muunnosta todennäköisesti kokeilen ensimmäisenä.

Mietin myös, että tilkkulaukku sopii tehdä myös oikeasta tilkkupinnasta. Katseeni osui tuolilla lojuvaan tilkkupintaan, josta en sen valmistuessa oikein tiennyt, mitä siitä tekisin. Mutta haa, tässäpä olisi valmista tilkkupintaa, josta voin valmistaa miellyttävän kokoisen laukun … ehkä!


Pinnasta täytyy vain ensin purkaa yksi rivi neliöitä pois. Tästä tulisi/tulee varmaan aika hehkeä laukku!

Pääsisin tämän pinnan avulla tekemään laukkuohjeesta uuden version, jota ei herkinkään tyyppi voi pitää kopiona omasta ohjeestaan. Näen kommenteista, että suomenkieliselle laukkuohjeelle olisi kysyntää. Voisin ehkä tarjota ohjetta myös Tilkkulehteen… Voisihan siinä olla lyhyesti mukana näiden neliöiden ompeluideakin? Tyyliin "hyödynnä lukuisat eri väriset kangaspalasi näin".

Muut ideat

Minulla on myös idea laukun kiinnityslenksuun. Se on ehkä liian koristeellinen käytettäväksi tilkkuisassa laukussa, joten raportoin siitä jonkun verran myöhemmin. Pohdiskelin lisäksi, kannattaisiko laukun vuoripalan sivusaumat siirtää eri kohtaan kuin laukkupinnan sivusaumat (jotta laukun sivusaumat eivät olisi niin paksut). Taidan kyllä kokeilla sitä ja blogata kokeilustani.

2 comments:

Anonymous said...

Seuraan kiinnolla laukkusi valmistumista :) Olenhan itsekin laukku-almojen-sukua... Maritta

Irma said...

Odotan mielenkiinnolla ohjeita, laukkukausi olisi täällä menossa:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails