Wednesday, 9 June 2010

pelargonia-tilkkulaukku. sankavinkki.

Ompelen tilkkulaukut mieluiten kahdesta erillisestä kappaleesta, en yhdestä pitkästä.

Syy: laukulle muotoillaan pohja ompelemalla poikkisauma sen alakulmaan. Sivu- ja alasauma on paljon helpompi asetella kohdakkain kuin sivusauma ja kuvitteellinen pohjan keskikohta! Tästä kuvasta näkyy, miten laukkuaihion alakulma taitetaan ennen poikkisauman ompelemista:Sangat pyykkinaru-sangan-sisällä-menetelmällä

Ota leikkaamasi sankakappaleet esille ja silitä niiden nurjalle puolelle tukikangas.

Vinkki pihille: sankoihin tulee niin paljon taitetta ja ompeleita, että tukikangas voi olla paloista koottu, kuten kuvan esimerkissä:


Kun tukikankaat ovat kiinni, jatka silittämistä: taita sanka ensin pitkittäin kahtia, tukikangas taitteen sisään ja silitä. Avaa taite ja silitä kumpikin pitkä reuna keskitaitteen kanssa tasan. Taita taas sanka pitkittäin kahtia niin että risareunat jäävät sangan sisään keskelle ja silitä.

Ota esille kaksi noin 3cm sankakappaleita lyhyempää pyykkinarun pätkää. Aseta naru sangan taitteeseen, katso että uloimmat reunat ovat edelleen tasan ja kiinnitä nuppineuloin hyvin lähelle pyykkinarua.Siivousintoa

Olisin mielelläni toki saanut laukun (ja ohjeen) valmiiksikin, mutta riistäydyin ompelupöydän äärestä eteiseen/kuistille, jonne olin jo pitkään suunnitellut tekeväni siivousiskun. Tytär värväytyi siivousjoukkoon, ja vähän yli tunnin aherruksen tulos oli eteinen, joka näytti "kokonaan eri perheen eteiseltä," kuten Mies asian ilmaisi.

Talvikengät ja –vaatteet oli viety kesäsäilöön, epämääräiset kasat oli käsitelty ja poistettu näkyvistä, kesäkengät olivat siististi esillä, lattia oli imuroitu ja pyyhitty ja tummien, pölyä ihmeellisen paljon keräävien (ja pölyä huonosti imuriin luovuttavien) mattojen tilalle oli laiteltu ihanat, vaaleanpunasävyiset Ikea-räsymatot. Olin säästellyt niitä pari vuotta vintissä, koska ne ovat mielestäni niin ihanat, mutta nyt sain itseni kiinni tästä älyttömyydestä. Eiväthän ihanat matot ketään ihastuta, jos ne ovat vintissä piilossa!

Tulos oli siis hyvä ja palkitseva, mutta ompeluun ei ollut eilen yhtä paljon aikaa. Siksi ohjekin on edelleen kesken.

1 comment:

Rva Pioni said...

Kiva, kun laitat ompeluohjeita. Minä ainakin hyödyn niistä. Mahtavaa, että laitoit uudet matot ilahduttamaan eri perheen eteistä. Minäkin säilöin yhtä ihanaa mattoa, kun koira tuli perheeseen, mutta nyt matto on saanut jo pitkään olla rauhassa lattialla. Toivottavasti niin on jatkossakin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails