Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on helmikuu, 2010.

virtuaalinen tilkkutyönäyttely. vinkki. tiedote.

Kuva
Suosittelen tietysti tutustumaan syyrinkiläisten Talvisia tarinoita -tilkkutyönäyttelyyn Kustaankartanon vanhustenkeskuksen ravintolassa (näyttely avoinna vielä ensi viikon), mutta jos sinne ei mitenkään pysty järjestämään itseään, töitä pääsee zoomailemaan myös netissä. Syyringin kotisivulta on linkki virtuaaliseen tilkkutyönäyttelyymme. Tässä on työni "Joku tykkää kissoista," tunnetaan myös nimellä "Tammikuun kalenterikissat," jota myös ehdotin näyttelyymme: Jotain aivan muuta: vinkki koneompelijalle - millainen neula koneessa Jos välillä käyttää tavallista koneompeluneulaa ja välillä jerseyneulaa (joustavia ja trikoota ommellessa), sitä voi unohtaa, kumpi neula koneessa kulloinkin on. Minulle kävi jatkuvasti näin, mutta ei käy enää. Kun lopetan ompelemisen, lasken paininjalan alas kangastilkun päälle. Kangastilkku on paksuhkoa puuvillaa ja sen päällä, toisessa reunassa, on pienempi trikootilkku. Jos koneessa on jerseyneula, lasken paininjalan trikootilkulle, muu

seinävaatteen siksakatut lehvät

Kuva
Kaikki lehvät ovat nyt kiinni taustakankaassa, ja aloitin niiden siksakkaamisen. Käyttäisin ehkä kontrastiväristä tikkauslankaa joissakin näistä, mutta työssä kun saa olla enintään 10% muuta kuin liilaa, niin liilaan lankaan täytyy rajoittua. Varastoissani on onneksi kolmea eri sävyistä liilaa tikkauslankaa. Vasemmassa yläreunassa on vähän vaaleampia lehviä: Keskellä ylhäällä on aika kirjavia lehviä: Lehvien kiinnittäminen ja siksakkaaminen ovat hidasta puuhaa!

lehviäkin kiinni seinävaatteessa

Kuva
Askartelin valmiiksi lukuisia eri sävyisiä liiloja lehviä. Päätin kiinnittää lehvät ensin suoralla ompeleella ja sitten siksakilla. Niitä olen jo kiinnittänytkin kolmen rykelmiksi taustakankaalle. Mallasin ensin rykelmiä kankaalle, merkitsin niiden keskikohdan liidulla ja nostelin sitten lehvät suunnilleen siinä järjestykseä syrjään. Yksi rykelmä kerrallaan vein lehvät sivuun sanomalehden päälle, suihkuttelin hiukan spray-liimaa heidän nurjalle puolelleen ja asettelin ne uudelleen kankaalle liitumerkin kohdalle. Sitten vain suoraa ommelta lehvän ympäri läheltä reunaa. Leikkaan lehvät, jos ne uhkaavat ylettyä keskuskuvion puolelle. Kiinnitän kaikki lehvät ensin ja siksakkaan sitten. Kun he ovat valmiit, teen saman jutun kukkakappaleiden kanssa. Kukkia tulee lehvärykelmien keskelle. Olen pitänyt yllä radiohiljaisuutta, sillä jouduin lähtemään pariksi päiväksi työmatkalle. En siis ole tuottanut mitään käden työtä useampaan päivään. Toivottavasti lähipäivinä saan taas lisää raportoitavaa!

talvisia tarinoita -näyttelystä

Kuva
Kävin lauantaina oman kiltani tilkkutyönäyttelyssä Kustaankartanossa. (Tunnustan, etten häpeäkseni käynyt viime näyttelyssämme lainkaan.) Oli hienoa nähdä työt esillä, ja olin iloinen, että minunkin torkkupeittoni oli mukana! (Lisäsin valokuvaan selitteen, joka näkyy suurennoksessa varmaan aika tavalla paremmin.) Muuta näytettävää ei viikonlopun tuloksena olekaan. Jatkan 40x40-työn tekemistä, mutta työ ei innosta minua, koska minua epäilyttää, tuleeko siitä mitään. Yleensä pystyn uskomaan kohtuulliseen lopputulokseen, mutta nyt en ole varma. En tietenkään ole koskaan tehnyt tämäntapaista tilkkutyötä! Miten voisinkaan tietää, millainen siitä voi tulla. Tässä vaiheessa kuitenkin tuntuu kuin tekisin epäonnistumaan tuomittua työtä.

orvokki kiinni seinävaatteessa

Kuva
Pitkällisen askartelemisen jälkeen sain eilen leikatuksi viisi erilaista terälehtipalaa kolmesta eri kankaasta. Piirsin joka palan erikseen kertakäyttölakanalle. Sovitin paloja yhteen ja totesin, että ne kannattaa ommella tietyssä järjestyksessä, joten nimesin ja numeroin kaikki viisi palaa. Isoimmat palat leikkasin kaavan mukaan jo kankaasta, mutta sen jälkeen ajattelin, että ehkä paloja pitäisi hiukan jäykistää, joten otin esiin myös silitettävän tukikankaan. Koska minulla oli erilliset kaavat, silitin sopivan kokoisen tukikangaspalan kankaan nurjalle puolelle. Silitin tässä vaiheessa kaavapalan päältä, jolloin se otti aavistuksen verran kiinni tukikankaaseen. Pala oli siis helppo leikata kankaasta kaavan reunoja myöten. Kiinnitin palat nuppineuloilla yhden kerrallaan taustakankaaseen. Ompelin suoran ompeleen hyvin läheltä palan reunaa ja kun olin päässyt palan ympäri, muutin ompeleen tiheäksi siksakiksi ja ompelin uudelleen palan ympäri. Käytin kahta erilaista liilaa tikkauslankaa.

40 x 40 –senttinen seinavaate

Kuva
Varmaankin viimeisimmässä Tilkkulehdessä oli kutsu tehdä 40 x 40 –senttinen tilkkutyö jonnekin. Muistan koon ja määräyksen, että työn pitää olla liila; työssä saa olla korkeintaan 10% muuta väriä. Mietin tehtävää silloin ja inspiroiduin Jane Sassamanin tyylistä , johon olen tutustunut hänen kirjastaan The Quilted Garden. Suunnittelin työn, jonka keskellä olisi tyylitelty orvokinkukka ja reunoilla muita tyyliteltyjä kukkia. Osasin piirtää silmääni jotakuinkin miellyttävän, mutta hyvin pienen orvokin. Jotta sain pienestä kuvasta riittävän suuren, käytin teknisiä apuvälineitä, eli suurentelin kuvaa kerran toisensa jälkeen kopiokoneella, kunnes koko vaikutti riittävältä. Kuvan perusteella on ollut helppo piirtää ja leikata esimerkiksi terälehtien kaavat. Koska olen juuri saanut suuren "Ajatus karkaa kesään" -työn valmiiksi, halusin vaihteeksi tehdä jotain pienempää, ja muistin nämä aikaisemmin tekemäni luonnokset ja suunnitelmat. (Mutta en löytänyt tietoa siitä, mihin yhteyteen

PC-laukku sai omistajan

Kuva
Tein joulun alla useita PC-laukkuja samalla kaavalla ja tekniikalla. Työkaverini antoi yhden näistä, tumman koirakuvioisen PC-laukun, hiljattain syntymäpäivälahjaksi siskolleen. Tässä lahjan saaja ja hänen söde koiransa esittelevät uutta laukkua: Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut minultakin! Toivottavasti laukku suojaa PC:tä halutulla tavalla ja tuottaa käyttäjälle hyödyn lisäksi myös iloa! Hau hau!